Dansk Magisterforening

Efter sager om problemfyldt arbejdsmiljø: Nu er DM’s forperson tilbage

Camilla Gregersen
Del artikel:

Camilla Gregersen genoptager i dag sit arbejde som forperson for DM. Hun har over sommeren været på orlov efter problemer med arbejdsmiljøet i sekretariatet.

Det er første officielle arbejdsdag efter sommerferien for DM’s forperson, Camilla Gregersen, der i juni tog en selvvalgt og selvbetalt orlov.

Årsagen var den seneste arbejdspladsvurdering (APV), der viste udfordringer i samarbejdet mellem medarbejderne og den politiske ledelse, forklarede hun på LinkedIn.

Kort efter kunne medarbejdernes arbejdsmiljørepræsentant Marianne Brynfeldt fortælle, at forpersonen havde ”talt grimt om medarbejderne”, givet ”ultrakorte deadlines” og ”anvendt sin magtposition negativt”.

Camilla Gregersen har siden valgt ikke at genopstille som forperson efter ni år på posten, men fortsætter i den nuværende valgperiode året ud og har altså første arbejdsdag efter sin orlov i dag.

Sommeren er blevet brugt til at reflektere over forløbet, skriver Camilla Gregersen i en mail til Akademikerbladet.

”Det har da været en svær sommer. Jeg håber på, at vi nu kan komme fremad sammen.”

Har din orlov fået dig til at se anderledes på sagen?

”Et godt arbejdsmiljø for alle har hele tiden ligget mig meget på sinde, men selvfølgelig reflekterer jeg over, hvad der gik galt, og hvad jeg selv kunne have gjort anderledes.

"Vi havde i starten af juni netop nedsat en arbejdsgruppe, der skulle belyse og håndtere samarbejdsproblemer, og jeg oplevede, at alle var dedikeret i forhold til det. Men inden vi kom i gang med det arbejde, blev vi overhalet indenom, da sagen kom i medierne,” skriver Camilla Gregersen.

Hun håber nu på et roligt og trygt efterår. For at sikre et godt samarbejde er der indført hyppige møder mellem hende, næstforpersonerne og den administrative ledelse i DM’s sekretariat, forklarer hun.

”Det er jo godt at tale sammen, hvis der mod forventning skulle opstå nogen gnidninger – så kan vi løse det sammen,” skriver Camilla Gregersen og tilføjer, at hun tager sagen ”ekstremt seriøst hele vejen”.

”Jeg er blevet endnu mere opmærksom på vigtigheden af at tale sammen, for jeg har stor respekt for de dygtige og dedikerede medarbejdere i DM, som hver dag sikrer, at DM leverer den bedst mulige interessevaretagelse og medlemsservice,” skriver hun.

Før sommerferien sagde en tillidsrepræsentant til Akademikerbladet, at du har talt grimt om medarbejdere, opført dig ”grænseløst” og skabt en bestillerkultur med ultrakorte deadlines. Kan du genkende den beskrivelse?

”Vi nåede desværre aldrig at snakke sammen om beskrivelser eller oplevelser, før det kom i pressen. Jeg vil selvfølgelig ikke undsige en oplevelse, som nogen har, og jeg håber, at det kan blive belyst mere
konkret, når vi får genskabt et godt rum, hvor vi taler sammen. Det er vi ved at skabe nu, og det er et af de vigtigste tiltag for et godt arbejdsmiljø for alle," skriver Camilla Gregersen. 

Akademikerbladet har stillet forpersonen en række andre spørgsmål, blandt andet om hvilke konkrete tiltag man har truffet for at sikre et godt arbejdsmiljø fremover. De spørgsmål har hun ikke ønsket at besvare.

APV lagt frem

Den meget omtalte APV fra april måned, som Camilla Gregersen har henvist til som årsag til sin orlov, blev i første omgang ikke lagt frem for offentligheden.

Men det ændrede sig tidligere på måneden, da DM’s hovedbestyrelse den 13. august besluttede, at man fremover vil have den senest gældende APV tilgængelig på fagforeningens hjemmeside. Det har ikke tidligere været praksis.

APV’en er blevet besvaret af 205 ud af de 231 ansatte fra alle afdelinger af DM og vedrører en længere række forhold på arbejdspladsen. Den samlede score er 3,1 ud af 4, hvilket er 0,1 under gennemsnittet for andre virksomheder i samme branche.

En af de svagheder, APV’en fremhæver, er det politiske samarbejde. Den del af undersøgelsen er kun besvaret af de medarbejdere i DM, der i det daglige samarbejder med politikerne.

Næsten hver femte medarbejder oplever i lav eller meget lav grad, at der er klare rammer for samarbejdet mellem politikerne og sekretariatet. Det samme gør sig gældende for spørgsmålet ”I hvilken grad oplever du, at politikerne tydeligt kommunikerer, hvilke krav og forventninger der er til opgaven, når de kommer med opgaver?”.

Hver tiende mener, at politikerne i lav eller meget lav grad ”respekterer de faglige vurderinger, som sekretariatet lægger til grund for deres indstilling til politikere”.

Til gengæld mener 67 procent, at politikerne i høj eller meget høj grad ”generelt har en god tone over for sekretariatet”. Kun fire procent oplever det i lav grad.

Kilde: APV 2024, Alle afdelinger, 07.03.2024 - 19.03.2024.

Camilla Gregersen mener, at APV’en både viser positive ting og udfordringer.

”APV'en viser, at der er høj psykologisk tryghed og engagement blandt medarbejderne. Så peger den på nogle udfordringer i samarbejdet, hvor 18 procent ikke oplever klare rammer for samarbejdet med politikerne, ligesom samme andel ønsker tydeligere forventningsafstemning i forhold til opgaver,” skriver Camilla Gregersen i en mail til Akademikerbladet.

”67 procent i APV’en oplever tonen fra mig og andre politikere som god, og ingen oplever en generel dårlig tone. Det er vigtigt, for alle ansatte fortjener respekt. Men derudover kan der være nogle udfordringer i samarbejdet, og det tager jeg selvfølgelig medansvar for.”

"Vi tager alle resultaterne i APV’en alvorligt"

DM's direktør, Lau Svendsen-Tune, ønsker også kun at udtale sig skriftligt om sagen. Han har svaret følgende på Akademikerbladets spørgsmål om den nyligt fremlagte arbejdspladsvurdering.

 Er det ikke bekymrende, at næsten hver femte ansatte oplever problemer i det politiske samarbejde?
 
”Vi tager alle resultaterne i APV’en alvorligt, og vi samarbejder tæt mellem den politiske ledelse, den administrative ledelse og sekretariatet om de løsninger, der er behov for.”
 
Hvad vil I fremover gøre for at rette op på problemerne?
 
”I tæt samarbejde med vores tillidsvalgte i huset, hovedbestyrelsen og forretningsudvalget har vi taget en stribe initiativer, der skal rette op på og styrke arbejdsmiljøet. De indsatser kommer vi til at fortsætte i fællesskab. Det er helt afgørende, at alle har et godt arbejdsmiljø i DM. Jeg synes, at forløbet de seneste måneder med alt tydelighed viser, at alle i DM tager arbejdsmiljøet alvorligt.”

Der findes også en anden APV

Selv om både DM’s forperson og direktør bruger den seneste APV til at forklare udfordringerne i sekretariatet, så er det ikke den eneste undersøgelse, der har peget på problemer med arbejdsmiljøet.

Allerede i en APV fra 2022 stod det klart, at der var problemer i samarbejdet mellem medarbejdere og de politiske valgte. Resultaterne betød dengang, at ledelsen i DM satte gang i en række initiativer for at løse problemerne – blandt andet i form af et længere forløb med ekstern konsulenthjælp.

I samme omgang blev der lavet endnu en arbejdspladsvurdering, som var møntet specifikt på samarbejdet mellem sekretariatets ansatte og det politiske lag. Det bekræfter direktør Lau Svendsen-Tune nu i en mail til Akademikerbladet.

”Det er helt korrekt, at vi for godt halvandet år siden gennemførte en politisk APV. Resultaterne fra dengang viste nogle udfordringer i samarbejdet mellem de politisk valgte og sekretariatet, og da arbejdsmiljø er et fælles ansvar, lavede vi derfor handleplaner på mange niveauer i organisationen,” skriver direktøren og forsætter:

”Vores seneste APV viser, at vi ikke er lykkedes med at få løst alle samarbejdsproblemer, og jeg har ikke været opmærksom nok på dybden af dem for den mindre gruppe medarbejdere, som har været særligt berørt.”

DM vil imidlertid ikke lægge den politiske APV frem offentligt.

Akademikerbladet har spurgt Camilla Gregersen, hvorfor undersøgelsen ikke er blevet lagt frem, hvis formålet med at offentliggøre den seneste APV er at skabe transparens om arbejdsmiljøet i DM.

”Hovedbestyrelsen har taget en beslutning om altid at lægge den sidste APV frem, så det er aktuelle forhold, som der kigges på. Vi laver opfølgende arbejde på aktuelle forhold, når vi har lavet målinger, fordi vi tager samarbejde og et godt arbejdsmiljø alvorligt,” svarer forpersonen i en mail.

Camilla Gregersen fortsætter året ud som forperson for DM.
I en mail fra direktøren til medarbejderne i sekretariatet lyder det, at hun blandt andet forventer at fokusere på sager som den kommende fusion med fagforeningen Kommunikation og Sprog, en kampagne om løn og overleveringen til den næste forperson.

Hovedbestyrelsen vil til efteråret evaluere sagens forløb.

I mellemtiden er der nyt valg til både forperson, hovedbestyrelse og sektorbestyrelser i DM for perioden 2025-2027. Den 8. oktober vil det stå klart, hvem DM's næste forperson bliver.