Dansk Magisterforening

Efter historier om dårligt arbejdsmiljø: ”En lettelse, at bestyrelsen endelig lytter”

"Vi håber, at de gode intentioner består, også når pressen slukker for lamperne. Det koster en formue at lave en lektor – så tænk på, hvad det koster, når vi bukker under”. Sådan siger Søren Bøjgård, UC SYD-underviser, efter at bestyrelsen har lovet at kulegrave arbejdsmiljøet.

Professionshøjskoler og erhvervsakademier
Del artikel:

”Selv om jeg kan have en stille undren over, at vi skulle så langt ud, før der skete noget, så glæder det mig, at bestyrelsen nu lytter," siger lektor på læreruddannelsen på Esbjerg.

For to dage siden kunne Akademikerbladet fortælle, rektor Alexander von Oettingen har skabt en frygtkultur, der er ved at klemme livet ud af blandt andet læreruddannelserne i Esbjerg og Haderslev. Det fortalte flere nuværende og tidligere medarbejdere på professionshøjskolen UC SYD.

Senere på dagen besluttede bestyrelsen at iværksætte en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljø, ligesom APV'en blev fremskyndet for at at få overblik problemernes omfang og natur. 

Og det er "enormt positivt", siger Søren Bøjgård, der er lektor på læreruddannelsen i Esbjerg.

”Selv om jeg kan have en stille undren over, at vi skulle så langt ud, før der skete noget, så glæder det mig, at bestyrelsen nu lytter – og at der forhåbentlig meget snart vil ske forbedringer af de forhold, vi arbejder under,” siger Søren Bøjgård.

Der er mistrivsel over hele linjen, fordi folk presser sig selv. De er bange for at en sygemelding kan medføre, at de ryger i næste fyringsrunde

Søren Bøjgaard, lektor på læreruddannelsen i Esbjerg

I UC SYD har underviserne alt for længe været bange for deres egen skygge – og det er ikke kun på læreruddannelsen, påpeger han.

”Det her er et UC SYD-anliggende. Der er mistrivsel over hele linjen, fordi folk presser sig selv. De er bange for at en sygemelding kan medføre, at de ryger i næste fyringsrunde,” siger Søren Bøjgård.

Der går alt for meget tid på at udkæmpe magtkampe frem for på de studerende, mener han.

”Det siger noget om presset ovenfra, at tre ud af de fire tillidsfolk, som er valgt til at repræsentere deres kolleger i en afdeling, pt. er sygemeldte,” uddyber Søren Bøjgård.

Beskrivelsen af en frygtkultur er ny

Udmeldingen fra lektoren i Esbjerg kommer dagen efter, at bestyrelsesformand Diana Mose Olsen fortalte i Akademikerbladet, at arbejdsmiljøet nu skal kulegraves af eksterne eksperter, mens APV'en fremskyndes blandt de 600 ansatte på Sydjyllands største uddannelsesinstitution.

Det blev besluttet på et daglangt bestyrelsesmøde onsdag, hvor også Akademikerbladets første artikel om problemerne blev drøftet.

I artiklen beskriver en række nuværende og tidligere ansatte i UC SYD, hvordan en frygtkultur og et enormt arbejdspres er ved at skubbe dem ud over kanten. DM har fået henvendelser fra op imod hver femte medarbejder, der ”oplever et øget arbejdspres, et hårdt arbejdsmiljø, og at de har en ledelse, de ikke stoler på."

”Beskrivelserne af en frygtkultur er nye for os, og det skal vi til bunds i”, lød det blandt andet fra Diana Mose Olsen, der også sidder i Esbjerg byråd for SF.

Fokuser på de studerende

Artiklerne fik i går Alexander von Oettingen til tasterne.

I en mail til sine ansatte skriver rektor, at dækningen af især hans personlige ledelsesstil har berørt ham dybt.

”Der bliver blandt andet sagt, at jeg råber ad medarbejdere, kalder dem for dumme og bidrager til en frygtkultur. Det berører mig dybt, og jeg tager det meget alvorligt, da det ikke er min hensigt – overhovedet,” skriver Alexander von Oettingen til de ansatte.

Det berører mig dybt, og jeg tager det meget alvorligt, da det ikke er min hensigt – overhovedet

Mail fra Alexander von Oettingen til medarbejderne på UC SYD

Både direktionen og rektor har fokus på de voldsomme beskydninger, skriver han i mailen.  

”Det er særligt vigtigt, at vi husker at passe på hinanden i den tid, vi er i. UC SYD er blevet 20 procent mindre de sidste to år, og det er en hård og voldsom proces. Det er jeg og direktionen klar over," skriver Alexander von Oettingen.

"Måske har vi i ledelsen ikke haft nok fokus på, hvad det gør ved alle berørte medarbejdere, som alle på forskellig vis skal arbejde på nye måder og med nye værktøjer. Det fokus må vi have styrket helt generelt,” hedder det i mailen til de ansatte.

Lektor på Esbjergs læreruddannelse Søren Bøjgård opfordrer ledelsen til at fokusere på uddannelsens kerneopgave - undervisningen af de studerende – i stedet for at være fanget i magtkampe og positioneringskrige, der fører til dårlige ledelsesbeslutninger. 

”Vores første, anden og tredje prioritet lige nu bør være de studerende. De er ikke tjent med, at så meget af undervisernes energi bliver brugt på at navigere i en frygtkultur med konstante fyringstrusler hængende over hovedet,” siger Søren Bøjgård.

Lyt til os

Han minder både bestyrelse og direktion i UC SYD om, at medarbejderne ad flere omgange har forsøgt at spille ind med prisbillige forslag til, hvordan institutionen kunne køre sine uddannelser anderledes og mere effektivt - for eksempel et forslag om et markant slankere ledelseslag.

”Vi har et stort behov for, at de nu bliver lyttet til os, og at vi bliver inddraget i beslutninger, der kan være med til at tage toppen af arbejdspresset. Vi håber, at de gode intentioner består, også når pressen slukker for lamperne. Det koster en formue at lave en lektor – så tænk på, hvad det koster, når vi bukker under”, siger Søren Bøjgård.

Det koster en formue at lave en lektor – så tænk på, hvad det koster, når vi bukker under

Lektor Søren Bøjgård

Den vanskelige situation i UC SYD blev yderligere understreget i en pressemeddelelse, som også blev sendt ud i går.

Af meddelelsen fremgår det, at fire uddannelsesudbud står over for at blive sat i bero eller lukke. Det drejer sig om laborantuddannelsen, ernærings- og sundhed samt uddannelsen til administrationsbachelor i både Haderslev og Esbjerg. Forslaget fra bestyrelsen sker med baggrund i den økonomiske situation og skal i høring, før det potentielt bliver gældende fra sommeren 2025.