Spring menu over
Dansk Magisterforening

20 skal fyres på Statens Naturhistoriske Museum: Tillid til ledelsen er ramt

© Nikolaj Lund

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Tirsdag bliver der afskediget 20 medarbejdere i en sparerunde på Statens Naturhistoriske Museum. Det er mindre end frygtet. Men “medarbejderne har mistet en stor del af tilliden til ledelsen”, siger tillidsrepræsentant. Ledelsen anerkender, at det har været en hård periode for medarbejderne.

Årlige millionunderskud siden 2014 betyder, at der tirsdag den 27. november bliver gennemført en større fyringsrunde på Statens Naturhistoriske Museum. I alt har museet skulle spare 15 millioner kroner i spareøvelsen, lyder det fra ledelsen.

Og nu har ledelsen meldt ud til medarbejderne, at der vil blive afskediget 20 medarbejdere på museet i forbindelse med fyringsrunden. Det fortæller tillidsrepræsentant Tina Blumensaadt Brand fra Geologisk Museum under Statens Naturhistoriske Museum til Magisterbladet.

“Det er super frustrerende, at vi skal igennem det igen, når vi allerede havde en fyringsrunde for to og et halvt år siden”, siger Tina Blumensaadt Brand med henvisning til, at Statens Naturhistoriske Museum allerede i 2016 ifølge Politiken fyrede syv medarbejdere og nedlagde i alt 26 stillinger.

Hun fortæller, at de ansatte er meget bekymrede inden fyringsrunden - blandt andet fordi Statens Naturhistoriske Museum efter fyringsrunden den 1. januar skal slås sammen med Biologisk Institut på Københavns Universitet.

“Det betyder, at der ser ud til at blive en masse dobbeltstillinger. Der er mange geologer, der føler, at de ikke har noget at gøre på Biologisk Institut, som er meget bekymrede for, hvad de skal. Folk er bekymrede for at ryge ud, hvis der allerede sidder en på instituttet, der kan det samme som dem selv”, siger hun.

TR: Medarbejdere er ramt af stress og sygemeldinger
Udover de 20 fyringer er der i forbindelse med sparerunden også fundet i hvert fald én ansat, der ville tage en frivillig fratrædelse. Derudover bliver flere ubesatte og midlertidige stillinger ikke forlænget - tillidsrepræsentanterne ved endnu ikke, præcis hvor mange der er tale om.

Tine Blumensaadt Brand er overbevist om, at det får konsekvenser for kvaliteten på Statens Naturhistoriske Museum.

“Det er jeg 100 procent sikker på. Vi står også over for et nyt byggeri snart, hvor Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Have for første gang skal slås sammen. Det bliver også dyrt, og samlet set betyder det, at medarbejderne og økonomien bliver presset”, siger hun.

Allerede nu er medarbejderne dog ramt, siger hun.

“Jeg tror også, mange derfor vil forsvinde fra institutionen. Mange forskere er så utilfredse, at de ikke ønsker at være her mere. Og vi ved, at Botanisk Have allerede er skåret ind til benet på medarbejdere og gartnere, og at de har store problemer med sygemeldinger, fordi folk går ned med stress”, siger hun og tilføjer:

“Det går stærkt ud over arbejdsmiljøet. Der bliver trukket store veksler på nogle bestemte mennesker i forbindelse med udstillinger. Og mister vi de personer, så går det helt galt”, siger hun. 

Samlet set betyder det, at “medarbejderne har mistet en stor del af tilliden til ledelsen”, siger hun.

“Vores direktør har talt meget om, at vi skal være det førende museum fremadrettet, og det er der ingen, der kan se, at vi bliver. Sidste gang vi fyrede, blev der skåret helt ind til benet, og vi kan ikke se, hvem der skal fjernes nu. Alle knokler løs og har vildt meget at lave”, siger hun.

Får neutraliseret gæld på 50 millioner kroner
Ifølge tillidsrepræsentant Kristian Bjergbakke fra Botanisk Have bliver fyringsrunden ikke helt så voldsom, som de ansatte havde frygtet - han kan dog ikke sætte et præcist tal på, hvor mange man oprindeligt var bange for, der skulle fyres.

Den glædelige nyhed til medarbejderne skyldes blandt andet, at Statens Naturhistoriske Museum i forbindelse med sammenlægningen med Biologisk Institut på KU får annulleret den milliongæld, museet har opbygget. Gælden bliver afskrevet ved at tære på egenkapitalen på fakultetet Science.

“Der har vi fået en rigtig god aftale med fakultet og dekanen, fordi de har lovet at slette vores gæld. Det har gjort, at fyringsrunden er noget mindre, end hvis vi også skulle have lagt en plan for at få styr på den gæld”, siger Kristian Bjergbakke, der fortæller, at der er tale om en gæld på cirka 50 millioner kroner.

Samtidig siger han, at Statens Naturhistoriske Museum de kommende fire år skal spare tre millioner kroner op på i sit budget årligt. Det skyldes, at man forventer ekstraudgifter i forbindelse med det nye museum, som efter planen står klar til museerne under Statens Naturhistoriske Museum om fire år.

“Byggeriet er betalt af fonde og KU, men der vil stadig være en masse udgifter til opstillingen af møbler og udstillinger og flytning, som ikke er dækket af eksterne bevillinger”, siger han.

Derudover fortæller begge tillidsrepræsentanter, at man forventer, at flere ansatte vil blive flyttet rundt, så de fremover skal finansieres af eksterne bevillinger frem for basismidler. De ved dog endnu ikke, hvor mange der er tale om her.

Direktør anerkender stress og pressede medarbejdere

I ledelsen anerkender man, at den seneste tids uvished og den kommende fyringsrunde er en markant psykisk belastning for medarbejderne.

“Det er en situation, som berører os alle. Det har været en meget langvarig proces, fordi vi i modsætning til de andre nationale museer ikke er en selvstændig enhed, men ligger under KU. Det betyder også, at vi ligger under et andet ministerium og er afhængige af, at der bliver sagt god for vores plan hos universitets øverste ledelse. Det har gjort det til en vanskelig situation at finde en løsning”, siger direktør Peter C. Kjærgaard fra Statens Naturhistoriske Museum.

Han fortæller, at museet havde forventet, at der skulle fyres 23 medarbejdere i morgen. Derfor er han lettet over, at det antal er blevet bragt ned på 20 ansatte.

“Vi har arbejdet hårdt og målrettet på at kunne spare så mange medarbejdere fra at blive fyret som muligt”, siger Peter C. Kjærgaard.

Ifølge jeres tillidsrepræsentant har I mistet en stor del af tilliden hos jeres medarbejdere. Hvad vil I gøre for at genopbygge den?
“Vi får også meldinger på det modsatte. At folk er glade for, at der bliver handlet. Men jeg kan godt forstå, at medarbejderne i den aktuelle situation er ramt af utryghed og stor frustration. Særligt også, fordi vi står over for opgaven med, at vi også skal lægges sammen med Biologisk Institut og samtidig er ved at bygge et nyt museum. Det giver naturligvis usikkerhed og utryghed”, siger Peter C. Kjærgaard og tilføjer:

“Vi er yderst bevidste om vores ledelsesansvar og arbejder målrettet med, at vi får både et godt fagligt arbejdsmiljø og et godt psykisk arbejdsmiljø”, siger han.

Han tror, at det vil betyde meget for medarbejderne, at der fremover kommer mere ro på den økonomiske situation på museet.

“Forudsætningen for at gøre det er, at der er klarhed i organisationen. Alle skal vide, hvor de hører til, hvilke opgaver, de skal løse, og hvad der skal ske. Det vil forhåbentligt skabe mere tryghed”, siger han.

Jeres tillidsrepræsentant fortæller os, at man blandt andet i Botanisk Have kæmper med stress og sygemeldinger. Hvad vil I gøre ved det?
“Vi har lavet en handlingsplan, som på den korte bane har identificeret udfordringerne og sat initiativer i gang. Og vi har nedsat en task force, som skal monitorere det psykiske arbejdsmiljø og sikre, at vi har de rigtige redskaber og rådgivning til at få et godt psykisk arbejdsmiljø. Det skal vi arbejde fokuseret på at forbedre”, siger han.

Samtidig er Peter C. Kjærgaard lettet over, at Science-fakultetet på KU fjerner den gæld, Statens Naturhistoriske Museum har opbygget.

“Det får vi nulstillet ved årsskiftet, og det betyder, at vi får et rigtigt stærkt og sundt udgangspunkt for at opbygge vores økonomi på ny. Vi får chancen for at starte på en frisk”, siger han.