Dansk Magisterforening

Officielle prognoser forudser større lønstigning, end de offentligt ansatte beder om

© Foto: Danmarks Nationalbank

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Mens de offentlige arbejdsgivere tilbyder lønstigninger på 6,7 procent, så bakker tre officielle lønprognoser op om lønmodtagernes krav om lønstigninger på 8,2 procent de kommende tre år.

De offentlige ansatte har siden 2008 fået alt for høje lønstigninger, og nu er det på tide med tilbageholdenhed. Det har været budskabet fra innovationsminister Sophie Løhde (V) og Michael Ziegler (K), der leder forhandlingerne for staten og KL under overenskomstforhandlingerne.

Men Økonomi- og Indenrigsministeriets egne prognoser for lønudviklingen på det private arbejdsmarked var i december på 8,6 pct. over de næste tre år. Det tog fagbevægelsens forhandlere udgangspunkt i, da de krævede lønstigninger i det offentlige på 8,2 pct. over de næste tre år. Og det har været en af de helt store knaster under de verserende forhandlinger.

For ifølge Politiken har arbejdsgiverne kun tilbudt en lønstigning på 6,7 procent over de næste tre år. Men de statsansatte ønsker samme lønstigninger, som de privatansatte fik ved de seneste overenskomstforhandlinger, har chefforhandler Flemming Vinther sagt flere gange.

Nu forudser De Økonomiske Råd (DØR) i en ny prognose, at lønudviklingen på det private arbejdsmarked vil være 9,2 procent over de næste tre år. Imens forudser Nationalbanken i helt nye tal, at lønstigningen på det private arbejdsmarked bliver på 8,8 de næste tre år.

Større lønstigninger, end lønmodtagerne beder om
De treårige prognoser fra hhv. DØR og Nationalbanken er således højere end, hvad arbejdsgiverne ifølge Politiken har været villige til at tilbyde under forhandlingerne, og selv regeringens egne tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er højere end, hvad Sophie Løhde og Michael Ziegler har lagt på forhandlingsbordet.

Chefforhandler for CFU, Flemming Vinther mener, at det viser, at lønmodtagerne stiller rimelige krav.

”De offentlige arbejdsgivere bruger meget tid på at udlægge det, som om vi kræver ekstraordinære lønstigninger, der ligger langt over lønstigninger på det private arbejdsmarked. Men fakta er, at regeringens egne økonomer siger, at lønudviklingen ligger på 8,6 procent”, siger Flemming Vinther til Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Ifølge Grete Christensen, der er forhandlingsleder for de regionalt ansatte, er der en reel uenighed om lønstigningerne, men den går på, at fagbevægelsens forhandlere mener, at man skal tage udgangspunkt i forventningerne til lønudviklingen på det private arbejdsmarked.

”Arbejdsgiverne går ud af forhandlingslokalet og forsøger at fremstille os som grådige og uansvarlige ved at bruge spin og halve sandheder”, siger hun.

Men chefforhandler for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, advarer CFU’s Flemming Vinter mod at bruge regeringens lønskøn.

“Det, vi har set mange gange før, er, at de skøn ikke holder, og det skal man gøre noget ved, når vi skal fastsætte lønnen på det offentlige overenskomstområde,” siger Michael Ziegler i Børsen tirsdag.