Spring menu over
Dansk Magisterforening

MP Pension dropper ”sorte investeringer”

© Alfred Palmer

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Bestyrelsen i MP Pension har besluttet at ekskludere over tusind fossile selskaber fra deres investeringer. ”Afkast og ansvarlighed går hånd i hånd”, siger Jens Munch Holst, der er direktør for pensionsselskabet.

”Farvel til olie, kul og tjæresand.”

Sådan skriver MP Pension i en pressemeddelelse onsdag, efter at pensionsselskabets bestyrelse har besluttet at ”sælge alle fossilaktier og ekskludere over 1.000 selskaber fra investeringsuniverset”.

Netop debatten om de såkaldte ”sorte investeringer” – eller fossile investeringer har været tilbagevendende i MP Pension, senest under bestyrelsesvalget sidste vinter.

Her kritiserede gruppen ’Ansvarlig Fremtid’, der arbejder for, at pensionskasser skal ud af investeringer i kul, olie og gas, det, de mente, var en langsomlighed i pensionskassens udtrækning fra fossile selskaber.

Nu har MP Pension besluttet at ekskludere over tusind fossile selskaber fra deres investeringer. Pensionsselskabet vil gøre fri af selskaber inden for kulindustri og tjæresand allerede i år, mens selskaber indenfor olie skal frasælges i slutning af 2020.

”Godt for medlemmernes penge”
Frasalget af de såkaldte ”sorte investeringer” vil ifølge MP Pension frigøre over en milliard kroner, som skal investeres andre steder. MP Pensions direktør Jens Munch Holst er begejstret for det kommende frasalg, som han kalder ”den helt rigtige beslutning”.

”Det er det både ud fra en afkastmæssig betragtning, og fordi vi har taget en beslutning om at understøtte Parisaftalen. Det vil sige, at vi har en 2-graders målsætning med i vores perspektiv, og det bliver vi også nødt til have med i vores investerings-setup. Derfor er beslutningen både klimavenlig men også god for medlemmernes penge”, siger han.

”Hvis vi bliver i det setup, vi har i dag med fossile investeringer og 2-graders målsætningen bliver til noget, så falder vores afkast. Og det værditab ønsker vi ikke, vores medlemmer skal betale for”, siger han. Så i den her beslutning går afkast og ansvarlighed hånd i hånd”, siger Jens Munch Holst.

Frasalget vil frigøre over en milliard kroner. Hvad skal de bruges på?

”De penge skal derhen, hvor de giver det bedste afkast. Vi har en klimaallokering, som hedder klimapuljen, hvor vi allerede har fem milliarder af vores samlede aktiver. Den her milliard er ikke øremærket til at gå ind og øge den pulje”.