Spring menu over
Dansk Magisterforening

Flertal vil skrotte omdiskuteret karakterbonus

© Hans Søndergård

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Hidtil har studenter, som er påbegyndt en videregående uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse, kunnet gange deres snit med 1,08, når de har søgt ind på en videregående uddannelse. Den ordning vil et flertal nu skrotte.

Den såkaldte karakterbonus har været kritiseret for at være uden reel effekt og for at skabe karakterinflation i ansøgningsprocessen til de videregående uddannelser.

Derfor vil et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, SF, Radikale Venstre og Socialdemokratiet nu afskaffe ordningen. Det skriver Altinget.

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, kalder ordningen ”ulogisk”, da den belønner de kommende studerende for noget, der ikke har noget at gøre med deres kvalifikationer. I stedet vil ordføreren finde andre veje til at få de studerende hurtigere i gang med en videregående uddannelse.

Han får opbakning fra sin kollega i Socialdemokratiet, som heller ikke ser de store perspektiver i ordningen.

”Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at denne bonus ikke har været med til at få de studerende hurtigere i gang med en videregående uddannelse, og at den skævvrider adgangen. Derfor skal karakterbonussen afskaffes”, siger Mette Reissmann, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, til Altinget.

Dermed ser det ud til, at den første af de i alt 37 anbefalinger, som Udvalg om bedre universitetsuddannelser præsenterede i marts måned, bliver overført til virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Universitetsudvalg: Forlæng retskrav og skær ned på bacheloruddannelser

Regeringen vil drøfte karakterbonussen efter sommerferien
Tommy Ahlers (V), der for nylig overtog posten som uddannelses- og forskningsminister, lægger i et skriftligt svar til Folketinget op til at følge Udvalg om bedre universitetsuddannelsers forslag om at skrotte karakterbonussen.

I svaret skriver ministeren, at han vil drøfte 1,08-reglens fremtid med aftalepartierne, og at han forventer, at arbejdet vil gå i gang, når politikerne er tilbage fra sommerferie.

Samme toner lyder fra Mads Fuglede, Venstres uddannelses- og forskningsordfører, som forklarer, at han og partiet er ”villige til at se på, om den skal fjernes”, siger han til Altinget og forklarer, at det virker til, at ordningen stresser de unge meget.

Hos Liberal Alliance henviser Henrik Dahl til sine tidligere udtalelser om karakterbonussen, hvor han bl.a. har sagt til Politiken, at man ikke skal bevare ordninger, der ikke virker efter hensigten.

Alle gode gange tre
Men det er langt fra første gang, at de studerende bliver stillet i udsigt, at man har tænkt sig at fjerne den udskældte karakterbonus.

Lignende tanker gik den nu forhenværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) med i august 2017, da tal fra uddannelses- og forskningsministeriet dokumenterede, at ordningen ikke havde den ønskede effekt, da den ikke fik studenterne til at søge hurtigere videre på en videregående uddannelse.

Og som beskrevet anbefalede et udvalg nedsat af regeringen tidligere på året at skrotte ordningen. Men der skal snart handling bag ordene, mener Lea Friedberg, forkvinde for DM Studerende, som varetager interesserne for de studerende, som er medlem af Dansk Magisterforening. Ordningen er nemlig én ud af en længere række såkaldte 'fremdriftselementer', der ifølge forkvinden presser de unge og skaber et dårligt studiemiljø med blandt andet stress til følge.

”Vi var glade sidste år, da der var flertal for at afskaffe karakterbonussen. Men nu er vi blevet lovet, at der skal ske forandring på det her område i lang tid. Vi har et akut problem nu, og det nytter ikke noget at trække det i langdrag. Der er brug for, at man fra politisk hold tager ansvar for de studerendes velbefindende”, siger hun.

”Jeg synes ikke, at gangereglen vejer op for den værdi, vi taber i den anden ende, når folk bliver syge af pres. Det er en helhedsligning, som regeringen bliver nødt til at kigge på, hvis den vil skabe de bedst tænkelige uddannelser”, fortsætter DM Studerendes forkvinde.

Til gengæld håber Lea Friedberg, at politikerne ikke blot vil bruge anledningen til at finde på en ny ordning, der presser de studerende yderligere. For de studerende gør allerede i vid udstrækning, hvad politikerne beder dem om, mener hun.

”Jeg kan godt være bekymret for, hvad man kan overveje at sætte i stedet for karakterbonussen i forhold til at få dem til at starte tidligere. Men det er nødvendigt at få den fjernet, fordi det skaber så meget mistrivsel. Og så kommer de studerende altså allerede nu både hurtigere i gang og bliver hurtigere færdig”, understreger Lea Friedberg.