Dansk Magisterforening

400 millioner i uberettiget SU på et enkelt år

© Christoffer Regild

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Alene i 2016 fik knap 50.000 elever og studerende på ungdoms- og videregående uddannelser udbetalt cirka 400 millioner kroner for meget i uddannelsesstøtte. Det viser nye tal fra uddannelses- og forskningsministeriet.

Hver tiende SU-modtager på alt fra ungdomsuddannelser til videregående uddannelser blev mødt med et tilbagebetalingskrav på uddannelsesstøtte, som de ikke havde været berettiget til.

Og i 2016 alene fik knap 50.000 elever og studerende udbetalt cirka 390 millioner kroner for meget i uddannelsesstøtte. Det skriver Berlingske

De nye tal kommer fra den nyligt afgåede uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V) i et skriftligt svar til Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Af svaret fremgår det, at der også er tale om misligholdt tilbagebetalinger for cirka 170 millioner kroner, som SKAT skal inddrive.

Ifølge Søren Pinds svar er der flere årsager til den uberettigede udbetaling af uddannelsesstøtte. Nogle studerende dropper ud af studiet og skal derfor betale forudbetalt SU tilbage, nogle tjener for meget på deres studiejob, mens andre har fået udbetalt den forkerte sats i forhold til deres boligsituation.

”Vi vil ikke tages ved næsen”
Mens disse grunde gælder for cirka 40.000 af sagerne, er der også tale om 2.226 såkaldte ”vandrende arbejdstagere”, som har modtaget uberettiget uddannelsesstøtte.

Studerende fra andre EU-lande har nemlig siden 2013 haft krav på at få uddannelsesstøtte, hvis de betragtes som ”vandrende arbejdstagere” og arbejder minimum ti-tolv timer ugentligt ved siden af deres studier.

Kontroller har vist, at denne gruppe har fået udbetalt 43,1 millioner kroner for meget i SU i 2016. Det mener DF’s uddannelses- og forskningsordfører, man skal gribe ind overfor.

”Hvorfor stopper vi ikke bare med at yde dem SU og SU-lån? Vi bør få styr på det her. Så får vi måske en EU-sag, men så må vi tage den, det her nytter ikke noget”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Berlingske.

Uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet, Mette Reissmann, vil ikke gå så langt, men hun er åben overfor, at forsøge sig med en eller flere prøvesager mod EU-borgere, der opholder sig her i landet og har fået uberettiget SU eller har misligholdt studiegæld.

”Vi vil gerne have, at udenlandske studerende kommer her til landet for at læse og blive klogere og forhåbentlig blive her for at arbejde bagefter. Men vi vil ikke tages ved næsen. Så vi må finde ud af, hvem det er, der kommer hertil med den hensigt at udnytte vores gode system, og så få sat en stopper for det”, siger Mette Reissmann til Berlingske.