Dansk Magisterforening

S vil droppe årlige sparekrav på uddannelser efter valget

© Socialdemokratiet

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Hvis Socialdemokratiet vinder det kommende valg, vil partiet droppe de årlige 2-procentsbesparelser på uddannelserne. ”Jeg tolker det som en forståelse for, at nok er nok. Det er på tide at tage uddannelserne alvorligt”, siger forkvinde for DM Studerende.

Det skal ikke længere være at krav, at erhvervsskoler, gymnasier, professionshøjskoler og universiteter skal spare to procent årligt, hvis Socialdemokratiet vinder det kommende folketingsvalg.

Det udtaler Christine Antorini (S), der er formand for Folketingets Uddannelsesudvalg og tidligere undervisningsminister, på vegne af partiet til DR Nyheder.

”Uddannelserne har allerede nu hårdt brug for pengene. De fyrer medarbejdere, forskere og der er mindre tid med de studerende. Vi lægger op til, at pengene bliver på uddannelsesområdet fra den første finanslov, vi i givet fald skal lave som ny regering”, siger Christine Antorini, der sidder i den socialdemokratiske ledelse til DR nyheder. 

DM Stud: Investér i uddannelse
Det glæder DM Studerendes forkvinde, Lea Friedberg, der mener, at milliardbesparelserne allerede har gjort stor skade på uddannelserne i Danmark.

”Jeg vil meget gerne rose S for deres initiativ, men jeg håber også, at vi kommer til at se en politisk vilje til ikke bare at bremse op for udsugningen, men derimod at begynde at investere i uddannelse igen”, siger hun.

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte i 2016 det såkaldte omprioriteringsbidrag på uddannelsesområdet, som ellers tidligere var blevet friholdt. Egentlig skulle besparelserne gå til 2020, men med sidste års finanslov besluttede regeringen at forlænge besparelserne med endnu et år.

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at uddannelsesinstitutionerne samlet skulle spare over fire milliarder kroner over fem år. I 2018 betyder det blandt andet, at de videregående uddannelser har 1.200 kr. mindre per studerende.

”Vi har på første hånd været vidne til de fortløbende milliardbesparelsers konsekvenser. Pressede undervisere, kæmpe undervisningshold og nedprioriterede studiemiljøer er bare enkelte af meget håndgribelige konsekvenser af nedprioriteringspolitikken”, siger forkvinden for DM Studerende.

”Derfor glæder jeg mig over Socialdemokratiets udmelding, som jeg tolker som en forståelse for, at nok er nok, og at det er på tide at tage uddannelserne alvorligt”, siger hun.

De Radikale: Det er på tide
Også uddannelsesordførerne fra henholdsvis SF og De Radikale glæder sig også over udmeldingen fra Socialdemokratiet.

”Det er på tide at prioritere uddannelserne efter en regering, der konsekvent har sparet på dem”, siger SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark til DR Nyheder, mens Radikale Venstres uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen mener, det er "bedre sent end aldrig".

”Vi har haft som del af vores økonomiske plan fra starten at afskaffe besparelser og investere yderligere en milliard kroner årligt i uddannelse. Der er brug for det”, skriver Sofie Carsten Nielsen i en sms til TV2.