Museumsreform: "Hvorfor skal man lemlæste en succeshistorie?"
© Pressefoto (th. af Morten Abrahamsen)
Kulturministeren har fået input fra to visionsgrupper til et nyt system for museernes statstilskud. Dermed er der lagt op til endnu en omgang i kampen om tilskuddene. Direktørerne for to museer kommer i det lys med deres bud på, hvad der skal ske med museumsstøtten.
"Fra politisk hold er der blevet opbygget en retorik om, at der mangler dynamik, nytænkning og kreativitet, og at museerne skal ud af krattet. Der er ikke nogen offentlig virksomhed, der har opbygget så stor en succes de sidste tyve år, som det danske museumsvæsen. Der er masser af kreativitet og nye måder at drive museum. Hvorfor skal man lemlæste en succeshistorie”, lyder spørgsmålet fra Christian Gether i en artikel i DM Natur & Kultur.
Netop Arken, hvor han er direktør, er ofte centrum i diskussionerne om statstilskud, fordi Arken er et af de museer, som får mest. Og måske ikke så overraskende synes han ikke, at der er grund til at lave om på tingene.”Statstilskuddene har en præcis og klar historisk betingelse, og de museer, hvis tilskud er baseret på de gamle amtstilskud, har udviklet deres museer på den baggrund. Derfor er det kedeligt, at der nu er tanker om, at staten vil stikke af fra det ansvar, man påtog sig i forbindelse med nedlæggelse af amterne. Der er museer, som ikke får nok i tilskud, og det bør de have, men ikke på bekostning af andre og velfungerende museer. Man skal ikke acceptere, at det er et nulsumsspil, hvis det er til skade for det samlede danske museumsvæsen”, siger han.
Men museerne er blevet en politisk slagmark, siger han, og han bryder sig ikke om tendensen, ligesom han også ærgrer sig over, at der blevet skabt det, han ser som en splittelse i det danske museumsvæsen.
”Man tænker ikke så meget på den store fælles sag – at formidle kunst og kultur til så mange mennesker som muligt – men snakker mere om at gå på strandhugst i hinandens statstilskud”.
Den anden vinkel: Spændende udvikling
Museumschef på Forstadsmuseet, der i dag kun støttes af Hvidovre og Brøndby Kommune, Anja Olsen, er omvendt mere spændt spændt på, hvad der kommer ud af kulturministerens kritiske kig på museumsstøtten, siger hun til DM Natur og Kultur.
”Forhåbentlig vil man se på støttestrukturen i lyset af, at vores historie er dynamisk. Det kan være, at det har nogle konsekvenser, men jeg kunne godt tænke mig, at man blev rigtigt ambitiøs på vegne af museerne. Det, der sker i dag, er historie i morgen, og vi skal på en eller anden måde absorbere udvikling på museumsområdet. Det ville en statsanerkendelse af vores museum være et rigtigt godt udtryk for, fordi vores ansvarsområde ligger på udviklingen af forstæderne, altså moderniteten og velfærdssamfundet”, siger hun.
”Men det handler ikke bare om at statsanerkende Forstadsmuseet. Det handler i virkeligheden om muligheden for at have et dynamisk museumsvæsen, som kan håndtere udviklingen af vores historie”, siger Anja Olsen.
”Vi har en rigtigt god museumslov som fundament, så nu skal vi bare kigge på, hvordan vi får en mere smidig tilskudsstruktur, så vi kan drive museerne på den bedst tænkelige måde inden for de rammer”.