Disse statslige arbejdspladser skal flyttes
Regeringens anden udflytningsbølge betyder, at over 1.800 statslige medarbejdere skal flytte arbejdssted, og 10 nye uddannelser oprettes rundt om i landet. Her er, hvad vi ved om planerne.
Regeringens har offentliggjort sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser (se hele planen her). Den betyder, at 14 statslige styrelser og institutioner skal rykkes helt og en række delvist. Blandt andet rykker hele Miljøstyrelsen til Odense, mens Aarhus får Patientklagestyrelsen og dele af Motorstyrelsen flytter til Aalborg.
Derudover skal der flyttes arbejdspladser fra en række institutioner i hovedstaden og etableres i provinsen.
Arbejdspladserne skal flyttes til disse regioner:
- Midtjylland: 1.082 ansatte
- Syddanmark: 1.015 ansatte
- Sjælland: 931 ansatte
- Nordjylland: 399 ansatte
Derudover skal cirka 1.600 nye medarbejdere ansættes i skattevæsenet uden for København, hvilket blev meldt ud sidste sommer. Desuden skal der oprettes 600 arbejdspladser i Forsvaret.
Regeringen vil desuden oprette såkaldte uddannelses-stationer i 10 provinsbyer.
- Holstebro: Diplomingeniør i produktionsteknik
- Svendborg: Serviceøkonom
- Fredericia: Automationsteknolog
- Skjern: Markedsføringsøkonom
- Hedensted: Automationsteknolog
- Kalundborg: Bioanalytiker
- Rønne: Datamatiker samt Innovation og entrepreneurship
- Helsingør: Lærer
- Nykøbing Falster: Produktionsteknolog
- Hobro: Eksport og teknologi
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper DM de berørte medlemmer
Dansk Magisterforening har længe arbejdet for at få regeringen til at lytte til de mange erfaringer fra den første runde af flytninger, for det kunne gøres bedre, siger formand Camilla Gregersen.
"Det, der i praksis opleves som en fyringsrunde, har meget stor betydning for arbejdsmiljøet, og det skal der tages hånd om i hele processen. Det vil vi i DM være meget opmærksomme på", siger hun.
"Det er afgørende for det faglige miljø og servicen til borgerne, at der kommer fokus på vidensoverdragelse. Mange har ikke mulighed for at flytte med, og her kan det jo være et helt livsværk, der skal overdrages. Det gør ondt – og det er afgørende for os alle sammen, at der bliver arbejdet på at sikre, at så megen viden som muligt flytter med, når regeringen tager denne beslutning", siger Camilla Gregersen.
Flest arbejdspladser til de store byer
De to byer, der får flest arbejdspladser er Odense og Aarhus. Det mødte undren fra en journalist på pressemødet, hvor planen blev præsenteret. Til det svarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at det er godt for hele regionen, når de "lokale hovedstæder" får flere statslige arbejdspladser.
"Der er flere hensyn i det her. Det ene er ønsket om at sprede arbejdspladser, og det andet er ønsket om at sikre stærke vidensmiljøer. Og der er stærke universitetsmiljøer i for eksempel Aarhus og Odense", sagde statsministeren.
DM-formand Camilla Gregersen har opfordret regeringen til at vente på en evaluering af første udflytningsbølge, som Rigsrevisionen har færdig senere på året. Den tanke afviste statsministeren.
"Der findes ikke den evaluering fra Rigsrevisionen, som vil få regeringen til at ønske noget andet", sagde Lars Løkke Rasmussen.
"Det er en værdi for regeringen at bringe Danmark i bedre balance. Det er en vision, at staten skal have et mere ligeværdigt aftryk i Danmark. Så skal vi selvfølgelig gøre det på en fornuftigt måde, og det er derfor, vi erfaringsopsamler".
Denne artikel opdateres løbende.