Spring menu over
Dansk Magisterforening

Er plast i havet en storm i et glas vand eller en overset miljøkatastrofe? Nyt forskningscenter skal finde svaret

© Andrei Ciobanu

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Et nyt tværfagligt forskningscenter skal undersøge omfanget af problemet med plast i havet, samt hvilke løsninger er mest effektive.

En række danske universiteter samt Nationalmuseet er gået sammen om et nyt forskningscenter kaldet MarinePlastic støttet af Velux Fonden.

Centret skal undersøge plastforurening i havet og får base på Aalborg Universitet. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

”Det er en yderst kompleks og alsidig problematik. Vi er derfor nødt til at slå kludene sammen, hvis vi vil komme i mål”, fortæller centerleder Jes Vollertsen, professor ved Aalborg Universitet.

Han nævner som eksempler, at den naturfaglige viden om målinger af mikroplast i havet og dets potentielle farer skal komplimenteres af samfundsfaglig viden om, hvilke politikker der bedst kan reducere udslippet. Og Nationalmuseets arkivariske viden skal bruges til at belyse, hvordan plast bliver nedbrudt.

Målet for centret bliver dog i første omgang ikke at løse problemet med plastikforurening i havet.

”Først skal vi forstå omfanget af effekterne af plastikken og skabe en tilstrækkelig viden til, at politikerne kan handle”, siger Jes Vollertsen.

En storm i et glas vand?

Jes Vollertsen minder i den forbindelse om, at det endnu ikke er påvist, at plast i havet er et miljøproblem.

”Plasten er i havet i væsentlige mængder, og det er et samfundsproblem i den forstand, at det er noget, mange er bekymrede over. Men som forsker ville det være dårlig stil at gå ind til det her med en forudindtaget idé om, at det også er et miljøproblem. Vores center skal blandt andet undersøge, om problemet med plast i havet er en storm i et glas vand eller en overset miljøkatastrofe”, forklarer han.

Det er især den såkaldte mikroplast, der er under mistanke for at være til skade for miljøet. Mikroplasten opstår, når plastik bliver nedbrudt.

”Du har sikkert hørt noget i retning af, at der går 500 år, før plastik bliver nedbrudt i naturen. Det er noget vrøvl - de tal er lavet af plastproducenterne og baseret på plastik i brug. Når plastik for eksempel ligger i brændingen, så går det langt hurtigere, og så er det, at de små stykker mikroplastik opstår”, siger Jes Vollertsen.

De små stykker kan muligvis være giftige for havets dyr, det skal centrets toksikologer undersøge.

”Finder vi ud af, at plastikken ingen effekt har, så er den hellige grav velforvaret.  Finder vi derimod ud af, at det er et miljøproblem, så skal vores center også undersøge, hvordan man bedst kan prioritere indsatsen”, siger Jes Vollertsen.

Deltagerne i centret MarinePlastic:

  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Aalborg Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Nationalmuseet
  • Roskilde Universitet

Centret åbner 1. februar 2019 og arbejder frem til 31. januar 2023 med problemstillingen.