Dansk Magisterforening

Stress-rekord: Studerende søger hjælp som aldrig før

© Foto: Ben White/Unsplash

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

En tredjedel af alle henvendelser i Studenterrådgivningen handler om stress, viser nye tal. Samtidigt svarer 49 % af DM’s studerende, at de har følt sig stressede eller nervøse inden for den seneste måned.

33,5 procent af henvendelserne til Studenterrådgivningen handler om stress, viser ny undersøgelse, som Studenterrådgivningen og flere af de studerendes fagforeninger har lavet sammen. Det er en stigning på over 50 procent i forhold til 2010, hvor det kun var 22 procent af henvendelserne.

Blandt fagforeningerne i undersøgelsen er også Dansk Magisterforening, som blandt andet har spurgt sine studerende medlemmer, om de har følt sig stressede eller nervøse inden for den seneste måned. Det svarer 49 %, at de har gjort ”ret ofte” eller ”meget ofte”. Det bekymrer formand for DM Studerende, Lea Friedberg.

”Når næsten halvdelen af de studerende har det sådan, så taler vi ikke om et individuelt problem, men et strukturelt”, siger hun.

De studerendes fagforeninger har ifølge Lea Friedberg i lang tid råbt op om de løsninger, som de ser som nødvendige for at dæmme op for stress blandt de studerende. Hun oplever, at politikerne er ved at få øjnene op for problemstillingen.

”Vi ved, at der er nogle tiltag, der kan skabe ro for de studerende. Det er glædeligt, at vi har en minister, der er lydhør over for det, og at der på Christiansborg generelt er et helt andet fokus end førhen på problematikken”, fortæller hun.

Ingen hurtige løsninger
Ifølge uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) er der ingen hurtige løsninger på problemet. Det forklarer han i et interview med Jyllands-Posten.

”Vi skal være varsomme med at tro, at vi kan klare det med nogle snuptagsløsninger. At det hele bliver godt, hvis vi ændrer nogle regler. Jeg tror, at det er meget mere komplekst. Derfor er jeg også meget interesseret i, hvad de finder ud af i det stresspanel, som regeringen har nedsat. Men hvis det er sådan, så er jeg helt parat til at kigge på det. For det her er et problem”, siger han til avisen.

Ministeren giver dog alligevel tre konkrete bud i Jyllands-Posten på, hvad der måske kunne hjælpe på stressen. Han nævner afskaffelse af karakterbonussen på 1,08 for hurtig start på uddannelse efter gymnasiet. Bedre muligheder for pause mellem bachelor og kandidat. Og endelig genindførelsen af et filosofikum.

I DM Studerende vækker især to af budene glæde.

”Vi har i DM selv foreslået at fjerne bonussen for hurtig studiestart samt en forlængelse af retskravet. Vi mener, at der er sundt, hvis de studerende får mulighed for at stoppe op og overveje, hvilken vej de skal”, fortæller Lea Friedberg.

Det vil også være en god forretning for samfundet, mener hun.

”Jeg tror, at vi bruger langt flere penge på folk, der går ned med stress, end vi gør på, at folk holder en pause”.