Dansk Magisterforening

Skarp kritik af forslag om at begrænse antallet af udenlandske studerende

© DTU

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Der skal fjernes op mod 1.200 studiepladser for internationale studerende på engelsksprogede uddannelser i Danmark, varsler regeringen. Det møder skarp kritik fra den danske universitetsverden.

Der er for få internationale studerende, der efter deres studietid bliver og arbejder i Danmark.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) efter blandt andre Magisterbladet har beskrevet, hvordan 70 procent af udenlandske dimittender fra et dansk universitet ikke arbejder i Danmark 21 måneder efter, de er blevet uddannet.

Hans løsning på det er, at der skal skæres et sted mellem 1.000 og 1.200 studiepladser på engelsksprogede diplomingeniør- og universitetsuddannelser i Danmark. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse torsdag. Der var i 2016 i alt 22.100 internationale studerende i Danmark.

”Vi kan ikke løfte andre landes uddannelsesforpligtelse. Vi skal derfor gøre mere for, at dygtige internationale studerende bliver og arbejder her efter uddannelsen, og vi skal tilpasse antallet af pladser på de uddannelser, hvor de studerende hurtigt smutter hjem igen”, siger minister Tommy Ahlers.

Det møder skarp kritik fra flere sider i den danske universitetsverden. Blandt andet forstår Anders Bjarklev, der er formand for Rektorkollegiet og rektor på DTU, slet ikke logikken i forslaget.

”Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger godt sammen. Jeg kan kun se det resultat, at det bliver sværere for danske virksomheder at rekruttere gode internationale studerende. Det er mig en gåde, at man har brugt så lang tid på at tænke over en løsning på det, og deres svar på det så er så uigennemtænkt”, siger Anders Bjarklev.

Også på Københavns Universitet er de kritiske. Her advarer rektor Henrik C. Wegener om, at det særligt vil ramme uddannelser på kandidatniveau som datalogi, fysik og klimaforandringer, hvor der går mange udenlandske studerende, lyder det i en pressemeddelelse.

”Dette er et eksempel på en dårlig løsning på et problem, vi kan være med til at løse bedre; nemlig at mange flere af de udenlandske talenter bliver og finder beskæftigelse i danske højteknologiske virksomheder”, siger Henrik C. Wegener

”Vi risikerer med denne tilgang at svække fagmiljøer med indsigt i teknologi til erhvervslivet. Det bliver sværere at tilbyde internationale uddannelser og klare os i konkurrencen med andre eliteuniversiteter”, siger han.

Danmark mister ambassadører og arbejdskraft
Anders Bjarklev ser flere problemer ved at skære i antallet af studiepladser på de internationale studier.

”Vi vil gå glip af talenter, som kan hjælpe det danske samfund og danske virksomheder med deres idéer og drive. Vi går glip af et ordentligt udbud af dygtige, internationale studerende, der kender det danske samfund”, siger han og tilføjer:

”Samtidig vil det også svække studiemiljøerne på engelsksprogede uddannelser i Danmark. Og det vil også koste danske studerende på de uddannelsers mulighed for at danne netværk. Det vil også koste Danmark veluddannede ambassadører i udlandet, der kan tale for Danmark og samarbejde med Danmark”, siger han.

Målet med udspillet er, at Danmark skal få mere økonomisk gavn af de internationale studerende. Men forskningen viser, at de internationale studerende i forvejen er en økonomisk gavn for landet. Så Anders Bjarklev tror ikke, at færre internationale studerende vil gavne Danmark økonomisk.

”Det kan jeg ikke se. Så skulle man på forhånd kunne forudsige, hvem der ville blive i Danmark flere år efter, de er startet på en uddannelse. Det kan man ikke. Uanset hvordan vi regner det ud i kroner og ører, så mener jeg, at flere internationale studerende har en økonomisk værdi for Danmark”, siger han.

Fokus er forkert i udspillet
Anders Bjarklev roser, at der i udspillet fra ministeriet er lagt op til, at der skal være dialog mellem universiteterne om, hvilke studiepladser der bliver fjernet, samt hvordan flere studerende får et job efter deres uddannelse i Danmark.

Men det burde der have været allerede inden udspillet blev annonceret, mener han.

”Det skulle vi nok have haft mere af. Jeg synes, det er en forkert indgangsvinkel at gøre det bagefter”, siger Anders Bjarklev.

”Vi burde mellem regeringen, universiteterne og erhvervslivet have startet en proces, hvor der kunne komme nogle bedre idéer end det her. Dansk erhvervsliv siger jo, at der mange steder mangler kvalificeret arbejdskraft. Så skulle vi selvfølgelig have fokuseret på, hvilke mekanismer, der giver udenlandske studerende en bedre chance for at få et job i Danmark”, siger han.

Magisterbladet har forsøgt at få et interview med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Dette har ikke været muligt inden deadline.