Dansk Magisterforening

Penge til regionale uddannelsesinstitutioner dækker kun en flig af besparelserne

© Københavns Professionshøjskole

Del artikel:

Nye beregninger fra AE viser, at de mellemlange videregående uddannelser - trods et milliontilskud til nye uddannelsesstationer – har mistet langt større beløb.

Til trods for, at regeringen i starten af 2018 afsatte 160 millioner kroner til oprettelsen af 10 nye uddannelsesstationer i provinsen, går bundlinjen fortsat i rødt på landets professionshøjskoler.

Stationerne, hvor de studerende kan tage en del af deres MVU, som de mellemlange videregående uddannelser også kaldes, skulle sikre en bedre balance mellem land og by.

Men friske tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) dokumenterer, at tilskuddet til uddannelsesstationerne ikke forbedrer uddannelsesøkonomien uden for de store byer mærkbart.

Mens hovedstadsområdets professionshøjskoler og erhvervsakademier i år skal spare 56 millioner kroner og til næste år yderligere 77 millioner som følge af de årlige to procents besparelser på uddannelsesområdet, skal MVU´erne uden for København spare hhv 141 og 187 millioner, ifølge AE.

LÆS OGSÅ: DF og S: Omprioriteringsbidraget har en udløbsdato

Stefan Hermann, der er rektortalsmand for professionshøjskolerne, undrer sig over, at kernevelfærden fortsat skal holde for, selv om dansk økonomi er bomstærk.

”Med finansieringen af uddannelsesstationerne rækker man os en lillefinger, men grønthøsteren tager en hel arm”, understreger Stefan Hermann.

For det er ikke småpenge, professionshøjskolerne vinker farvel til, understreger han.

”Når vi når 2020, har Københavns Professionshøjskole alene mistet tilskud for 500 millioner”, siger Stefan Hermann.