Ny klimateknologi kan have uforudsete konsekvenser
© Thomas Hafeneth/Unsplash
Ved at sprøjte solafspejlende partikler ind i atmosfæren kan man bremse den globale opvarmning. Teknologien kan dog have uforudsete konsekvenser for landbruget, advarer nyt studie fra Berkeley.
En af de mest lovende metoder til at bekæmpe klimaforandringer ved hjælp af såkaldt geoengineering er ved at sprøjte små partikler ind i atmosfæren, som så afspejler solen. Men den metode kan have uforudsete konsekvenser for landbruget, viser et nyt studie fra Berkeley. Det skriver The Guardian.
Ifølge undersøgelsen vil afgrøder blive omtrent lige så skadede af afspejling som af den globale opvarmning.
Der er ellers efterspørgsel på netop den type teknologi. For nyligt kom det frem, at dominoeffekterne eller ”feedbackmekanismerne” kunne få den globale opvarmning til at gå amok. Klimaminister Lars Christian Lilleholt udtalte i den forbindelse, at vi skal til at finde ud af, hvordan vi kan trække CO2 ud af atmosfæren.
Ministerens ambition om at trække CO2 ud af atmosfæren er en ud af to tilgange. Den anden tilgang er de afspejlende partikler, hvilket er en billigere løsning i øjeblikket. Det er dog også en løsning med en stakket frist, fortæller klimaforsker fra DMI Bo Christiansen til Magisterbladet.
”Jeg kender ikke til den nye undersøgelse, men vi ved allerede, at afspejling skaber problemer. Blandt andet i forhold til ændrede nedbørsmønstre. Og CO2’en vil fortsat være i atmosfæren og skabe problemer som eksempelvis surere have”.
Han mener dog alligevel, at metoden kan være en bedre løsning end slet ikke at gøre noget. Samme konklusion er forskeren Hugh Hunt fra Cambridge University nået frem til, skriver The Guardian.
”Vi kan meget vel beslutte at bruge metoden til at bremse eller sætte smeltningen af det arktiske ishav i bakgear for på den måde at bevare den grønlandske indlandsis. I så fald kan vi prise os lykkelige over at have redet værdifuldt land og millioner af menneskers hjem fra stigende vandstande. Derudover vil landbruget blive opretholdt i kraft af et mere stabilt og forudsigeligt klima”, fortæller han til avisen.
Geoengineering er endnu ikke specielt udbredt Danmark. Bo Christiansen har oplevet, at der ikke har været stor støtte til den slags forskning.
”Vi ansøgte om forskningsmidler til et projekt om geoengineering for nogle år siden, men fik afslag. Det glæder mig til gengæld, at ministeren har fokus på klimaforandringer, det er der virkelig brug for”, fortæller han.