Spring menu over
Dansk Magisterforening

10 råd: Sådan overlever du en arbejdsdag i varmen

© Pixabay

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

En af danmarkshistoriens varmeste dage venter. Magisterbladet har samlet 10 råd til en bedre arbejdsdag i varmen.

Rekorder er ikke altid lige sjove – i hvert fald ikke, når det er vejret, der slår dem. Særligt slemme bliver de, når man skal arbejde under dem, og det er der udsigt til, at danskerne skal denne onsdag. Temperaturene vil ifølge DMI nærme sig og muligvis overstige Danmarks varmerekord på 36,4 grader.

Men hov, tænker du måske. Er der ikke noget, der hedder varmefri? Desværre ikke. Arbejdstilsynet accepterer, at temperaturer på eksempelvis kontorer overstiger de normale 25 anbefalede grader, når der er hedebølge.

Magisterbladet har derfor samlet 10 råd fra Arbejdstilsynet om, hvad du kan gøre for at få en sikker og tålelig arbejdsdag.

  1. Varmen er muligvis ikke en gyldig grund til at holde fri, men til gengæld er den en gyldig grund til at holde pauser. Arbejdstilsynet anbefaler, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser, hvis temperaturen er over 35 grader, og luftfugtigheden er 40-60 procent. Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selvom temperaturen er under 35 grader.
  2. Når du holder pauserne, skal det være i lokaler med lavere temperatur end udendørs.
  3. Hvis det er muligt, så arbejd på tidspunkter, hvor det er mindre varmt. For eksempel om morgenen.
  4. Forsøg at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde.
  5. Din påklædning bør være let. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.
  6. Hav altid fokus på, om beklædningen er væsentlig for sikkerheden. Du kan i nogle tilfælde tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, fremfor lange bukser.
  7. Sørg for at få rigeligt vand.
  8. Vær særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.
  9. Hvis du eller en kollega har symptomer på varmeudmattelse (svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine), skal vedkommende straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for, at vedkommende får rigeligt at drikke.
  10. Hvis en kollega besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut.

Kilde: Arbejdstilsynet