Dansk Magisterforening

"Vi er udpeget til strejke. Det forpligter"

© Troels Kølln

Del artikel:

Magistrene i København Kommunes økonomiforvaltning er klar på både strejke og lockout, hvis det når dertil. De skal bare lige finde ud af hvordan.

Stina Nyks Meggele har rullet ærmerne på sin blazer op, bag den sorte blondebuse dingler et buttet sølvhjerte fra en halskæde. Hun viser vej ned ad en lang, smal gang med en stribe af små rum. "Hvor er det nu, det er henne…", mumler hun og drejer om et hjørne. Finder så mødelokalet. 

"De faktuelle oplysninger kan man slå op. Der er vi godt rustet. Men det med at gøre noget i bybilledet, komme ud og vise os frem…", siger hun, da vi har sat os på sorte højstole ved hvide borde. 

Stina Nyks holder en pause, overvejer sine ord. Hun er tillidsrepræsentant for AC'erne i Koncern IT, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune og skal for første være med til at organisere en strejke.
Det store spørgsmål er, hvad hun og kollegerne skal finde på for at støtte fagbevægelsens sag mest muligt i en konflikt.

"Det handler nok om at mødes sammen og finde på noget. Så spiller én ud med en idé, og så skal de andre nok bygge videre på den, det er jeg sikker på. Men ja, det er jo ikke den slags, jeg har brugt mest tid på gennem årene".

Fredagen før påskeferien, altså sidste arbejdsdag før den tidligst mulige strejke og før forligsmanden udskød en konflikt med to uger, mødtes AC-klubben for at finde på idéer til strejkeaktioner, fortæller Stina Nyks Meggele. Det er ikke noget, de er vant til, og hun går derfor til opgaven med en anelse præstationsangst.

"Det værste, der kan ske, er, at vi laver noget, hvor vi fremstår som kedelige djøf'ere. Vi skal slå fantasien løs og vise, at vi ikke har glemt at lege", siger hun.

Det er vigtigt at være med der, hvor de andre også er, mener Stina, for eksempel når der er demoer på Thorvald Plads eller march på Åboulevarden. Og så skal de finde på noget, der egner sig for børn - dem skal mange have med sig, hvis børnehaver og skoler lukker.

AC-klubben i Koncern IT tæller over 100 medlemmer af alle arter - fra specialiserede programmører til it-arkitekter og koordinatorer. Selv er Stina Nyks egentlig "ærkehumanist med kandidatgrad i engelsk middelalderlitteratur", men har de seneste fem år været projektleder i Koncern IT, der er ansvarlig for it-løsningerne til kommunens 600.000 borgere og 45.000 ansatte. 

Men selv om akademikerne altså udgør en forholdsvis stor gruppe i sig selv, er det afgørende at finde sammen på tværs af faggrupperne, mener Stina Nyks Meggele.

"Jeg ved, at for eksempel at dem i Socialforvaltningen har et meget aktivistisk sind og har haft gang i en hel masse idéer. Så det er også noget om at samle faggrupperne", siger hun.

Og så er der også de gode idéer, som hun ikke kan løfte sløret for, fordi det skal komme uventet. Men det handler om frokostpausen, så meget kan hun da sige. 

"Den betalte frokostpause er en af de sager, som er nemme at forstå for omgivelserne, og som samtidig betyder meget for os. Det er jo noget, de fortæller til ansættelsessamtalerne - at lønnen er lav, men til gengæld får du betalt pause. Sådan har det været de seneste 80 år jo".

Uanset hvad de finder på, hvis konflikten bryder ud, så skal Stina nok give den hele armen, siger hun.

"Vi er udpeget til strejke. Det forpligter. Det er vi jo, fordi man mener, at vi kan gøre en forskel i en forhandlingssituation, og det er et ansvar, jeg tager på mig - både stolt og bævende".