Dansk Magisterforening

Q&A med DM's formand: Får vi et OK18-forlig?

© Foto: Jacob Nielsen

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Kommer der et forlig, har arbejdsgiverne tilbudt at skrive den betalte spisepause ind i overenskomsten og hvordan er forholdet mellem de faglige organisationer lige nu? Magisterbladet har bedt Camilla Gregersen, DM's formand, om en status på OK18-forhandlingerne.

Camilla Gregersen, nu har forligsmanden udskudt OK18-forhandlingerne yderligere 14 dage. Får vi et forlig?
"Jeg ville ønske, at jeg kunne svare ja, men sandheden er, at der fortsat er rigtig mange ting, der skal falde på plads, før vi kan lande en aftale. Jeg har stor respekt for den fortrolighed, som Forligsinstitutionen er underlagt, men det er ikke nogen hemmelighed, at der stadig er langt mellem os og arbejdsgiverne på essentielle områder".

Flere medier har skrevet, at musketereden er udfordret. Hvordan vil du betegne forholdet mellem de faglige organisationer lige nu?
"Forhandlingerne har nu nået et punkt, hvor der er rigtig meget på spil. Og det er indlysende, at nogle enkelte grupper har forskellige interesser, som de søger at varetage. Men selv om der kan være særinteresser, er det ekstremt vigtigt, at vi fastholder sammenholdet. For vores sammenhold er den eneste vej til at sikre et godt resultat for medlemmerne".

En af de mest vedholdende historier går på, at arbejdsgiverne skulle have tilbudt at skrive den betalte frokostpause ind i overenskomsten, mod at medarbejderne – ligesom nu – skal stå til rådighed i pausen. Hvor meget hold er der i den påstand?
"Som nævnt ønsker jeg ikke at bryde den fortrolighed, der er aftalt, så jeg vil ikke gå i detaljer. Men det er givet, at spisepausen ikke bliver sikret med de forslag, som arbejdsgiver foreløbig er kommet med – ellers havde vi jo kunnet lave en aftale. Vi arbejder på alle måder for at sikre spisepausen, og vi kan ikke gå med til at lande en aftale, der forringer medlemmernes vilkår, når det gælder spisepausen. Helt generelt er det vigtigt, at man ikke tror på alt det spin, som der lanceres i medierne i disse dage".

Samlet danner der i pressen sig et billede af, at lønnen og frokostpausen skulle være landet, og at det reelt kun er lærernes arbejdstid, der udestår. Er det rigtigt?
"Det må jeg ikke sige noget om. Jeg kan kun sige, at der stadig er emner, der skal diskuteres. Jeg håber, at vi kan lande en løsning her i den kommende weekend, så vi ikke skal ud i en opslidende konflikt".

Er det vigtigt, at de nuværende forhandlinger ender med en forhandlet løsning?

"Ja! Det er helt afgørende, at vi ender med et forhandlingsresultat, som vi alle sammen kan se os selv i, og det kan vi kun opnå ved at lande en forhandlet løsning. Det er altid det bedste, når parterne kan lave en aftale, i stedet for at Christiansborg skal skære kagen. Og det vil være helt uacceptabelt, hvis politikerne ender med at lave et indgreb udelukkende til arbejdsgiverfordel. Så tror jeg, at medlemmerne i hele fagbevægelsen bliver rigtig vrede".