OK18: Nu er der en aftale på alle områder
© Jacob Nielsen
Efter et langstrakt forhandlingsforløb, hvor parterne har set ud til at være langt fra hinanden, er der lørdag aften opnået enighed om en ny overenskomst for det statslige område. Dermed er konflikten afblæst, såfremt medlemmerne stemmer ja til aftalerne.
Længe har det set trægt ud med fremskridt i forhandlingerne, og forhandlerne fra begge sider af bordet har gentagne stået med ansigtet i alvorlige folder ude foran Forligsinstitutionen i det indre København, hvor forhandlingerne har foregået, siden forhandlingerne brød sammen i slutningen af februar.
Siden har forligsmand Mette Christensen to gange udskudt den potentielle konflikt på de tre områder, og siden LO-forbundene natten til onsdag indgik en aftale med Danske Regioner, blev der først landet forlig på det kommunale område, siden blev AC og FTF også enige med regionerne om en aftale, og sent lørdag er det så blevet det statslige områdes tur til at få en aftale.
Og det er en glad formand for Dansk Magisterforening, der kigger tilbage på forløbet og reflekterer over den aftale, der netop er indgået med Moderniseringsstyrelsen anført af Sophie Løhde. Hun peger på, at det, ifølge hende, er fællesskabet og sammenholdet på tværs af fagbevægelsen, der har sikret "tre gode forlig" til glæde for medlemmerne.
"Jeg er utrolig lettet og glad lige nu. De lange forhandlinger er mundet ud i et rigtig godt resultat for alle medlemmerne af fagbevægelsen. Det er en vigtig sejr for os, at den betalte spisepause nu er sikret som en overenskomstmæssig rettighed, og der dermed er skabt helt ro om spisepausen for nu og i fremtiden. Ligesom vi er sikret en fremtidig parallel lønudvikling i forhold til det private arbejdsmarked. Det er en milepæl, der rækker ud over OK18", mener Camilla Gregersen.
Aftalerne på de tre områder skal nu til afstemning blandt medlemmerne, før konflikten endegyldigt kan afblæses.
AC-formand: Resultatet er bedre, end jeg havde turdet forvente
Lars Qvistgaard har i sin egenskab af formand for Akademikerne repræsenteret de akademiske fagforeninger i forhandlingerne, og han er positivt overrasket over, hvor god en aftale, han synes, at parterne er nået frem til.
"Vi har været igennem meget i løbet af de forhandlinger, der har kørt siden december måned. På intet tidspunkt har jeg haft forventning om så flot et resultat, som det vi står med i dag, og vi skylder sammenholdet og fællesskabet en stor tak. Jeg er meget tilfreds – og må igen understrege, at vi ikke var kommet i mål, hvis det ikke havde været for det stærke sammenhold mellem Akademikere, FTF og LO’ere på det statslige område". understreger han, mens lønmodtagernes chefforhandler på det statslige område i et tweet indkapsler sin evaluering af forløbet:
Aftalen indeholder blandt andet en overenskomstsikring af den betalte spisepause, en ramme på 8,1 procent til lønstigninger og en fjernelse af privatlønsværnet. Og med aftalen er der indgået aftaler om en ny overenskomst for de næsten 800.000 offentligt ansatte.Statens forhandlere
— Flemming Vinther (@FdVinther) April 28, 2018
First in - last out
Leave no one behind#enløsningforalle pic.twitter.com/bJsZOweq0M
Løhde og Løkke: Den danske model har bevist sit værd
Både statsminister Lars Løkke Rasmussen og statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde, var hurtigt ude og vise deres store glæde over, at der nu er kommet en aftale på plads for alle de offentligt ansatte.
"Det er først og fremmest en god aftale, som begge parter kan se sig selv i. Det er en økonomisk ansvarlig aftale, men det er også en aftale, hvor der er plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte", forklarer Sophie Løhde til Politiken.
"Den danske model har bevist sit værd ved, at vi har landet forhandlede løsninger. Ikke bare i staten, men også i kommunerne og i regionerne", fortsætter hun.
På Twitter får hun opbakning af sin statsminister, Lars Løkke Rasmussen:
Så kom de offentlige overenskomstaftaler på plads med pæne lønstigninger uden at sætte gode tider over styr. Ikke kun godt for alle, der arbejder i kommuner, regioner og staten, men for os alle. Danmark har ikke brug for konflikt, men samarbejde. #DenDanskeModel #dkpol
— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) April 28, 2018