Dansk Magisterforening

Københavns Universitet åbner nyt plantecenter

© Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Nyt center skal sikre dansk planteforskning en international plads inden for plantevidenskaben. ”Vi skal bidrage til at løse fremtidens store udfordringer”, siger professor og centerleder.

Et nyt plantecenter åbner i dag på Københavns Universitet, men det bliver ikke et sted, hvor man kan købe bregner eller sukkulenter til vindueskarmen.

Copenhagen Plant Science Centre skal være et videnscenter for planteforskning og kommer til at ligge på Frederiksberg i en bygning, der fra luften forestiller en belyst plantecelle.

Med små vækstkamre på omkring 6-8 kvadratmeter, vil forskere og studerende kunne lave eksperimenter under kontrollerede forhold og forske i fremtidens udfordringer i form af fødevaresikkerhed, medicin og grøn energi. Det sker alt sammen med baggrund i planter, som professor og centerleder Poul Erik Jensen kalder grundlaget for alt liv på jorden.

”Uden planter ingen fødevarer eller foder til vores dyr. Verdensbefolkningen vokser, hvilket vil sige, at vi inden for de næste 40-50 år skal forøge vores fødevareproduktion med omkring 50 procent. Så der er stor fokus på at forbedre og forstå vores kulturplanter og vilde planter”, siger Poul Erik Jensen.

Medicin og brændsel
Professoren forklarer, at der for eksempel er brug for effektive planter, der bedre kan udnytte solens lys og næringsstoffer i jorden, hvilket er en udfordring i dag. Planter har desuden et potentiale indenfor bekæmpelsen af visse sygdomme, hvilket man også vil forske i på centret.

”Mange lægemidler er inspirerede eller udvundet af planteekstrakter og flere af vores anerkendte lægemidler kommer fra planter. Det kan man udnytte til at behandle forskellige typer af sygdomme, såsom kræft. Vores opgave bliver at identificere de stoffer og lave dem i en skala, der er industrielt interessant”, siger Poul Erik Jensen.

Copenhagen Plant Science Centre har allerede ansat en række internationale forskere, der er specialiserede i bl.a. fotosyntese-forskning og planteudvikling, og cirka 60 ansatte kommer til at have deres daglige gang på centret. Ud over fødevarer og medicin er plantebaseret energi også et af de områder, der skal forskes i på det nye videnscenter.

”Den biomasse, som planterne producerer, er en kilde til energi, og vi kommer til at mangle energi, når olien slipper op. Man kan for eksempel trække sukkerstoffer ud af biomassen, som kan omsættes til andre former for brændsel, enten i form af flydende brændstof eller biogas”, siger Poul Erik Jensen.