Dansk Magisterforening

Nu også Region Midtjylland: Medarbejdere mister omstridte fridage

© OpenStreetMap

Del artikel:

Vil medarbejderne i Region Midtjylland holde fri juleaften, må de fremover selv betale. Dermed er Region Midtjylland den tredje offentlige arbejdsgiver, der afskaffer kutymefridagene.

Med henvisning til regeringens omprioriteringsbidrag har Region Midtjylland besluttet at afskaffe de såkaldte kutymefridage, der hidtil har givet medarbejdere ret til at holde fri juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag.

Det fremgår af et dokument fra regionens økonomikontor (pdf), der udmønter regeringens krav om at spare én pct. i administrationsudgifter.

Med beslutningen deler medarbejderne i Region Midtjylland skæbne med deres kolleger i Region Hovedstaden, efter at en voldgiftsafgørelse i februar gav arbejdsgiverne grønt lys til at afskaffe fridagene. Også i det tidligere Social- og Indenrigsministerium er fridagene afskaffet.

Ifølge Region Midtjyllands direktion vil indgrebet medføre en besparelse på 5,4 mio. kr. ud af de i alt 12,8 mio. kr. som regionen skal spare i 2018.

”Det er meget ærgerligt, at ledelsen tager det her skridt. Jeg tvivler på, at det overhovedet vil føre til en besparelse og så svækker det samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere”, siger DM-tillidsrepræsentant Ulrik Serges.

Han frygter, at frustrationer i kølvandet på beslutningen vil påvirke arbejdsmoralen.

”Jeg har talt med flere, der ikke har taget let på udmeldingen. Medarbejderne er fleksible og ikke særlig nøjeregnende, når der skal ydes en indsats. Hvis folk så oplever en ledelse, der er kalkulerende og udnytter huller i overenskomsten, så er det ikke overraskende, hvis motivationen svækkes”, siger han.

En ny tendens blandt offentlige arbejdsgivere
Ulrik Serges tror, at direktionen i Region Midtjylland har ladet sig inspirere af, at også Region Hovedstaden og statslige arbejdsgivere har inddraget fridagene.

”Med voldgiftsafgørelsen er det tilsyneladende blevet acceptabelt, men det er en ensidig måde at lede på, der underminerer tilliden. Det er virkelig ikke det, vi har brug for”.

Samme melding lyder fra Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen.

”Det er meget skuffende, at endnu en arbejdsgiver vælger at gå den vej. Den offentlige sektor har brug for sammenhold og tillid mellem ledelse og medarbejdere, men det er meget vanskeligt at se, hvor det skal komme fra, som situationen er nu”.

Camilla Gregersen opfordrer regeringen til at droppe omprioriteringsbidraget  

”Jeg håber, at politikerne snart får øjnene op for, hvad det er, der foregår. Vi er alle sammen afhængig af en veldrevet offentlig sektor, men besparelserne er godt på vej til at smadre det store arbejde, der gennem årene er blevet gjort for at gøre det offentlige til en attraktiv arbejdsplads”.

LÆS OGSÅ: Offentlige arbejdsgivere strammer skruen