Dansk Magisterforening

En pludselig havstigning på to meter er ikke urealistisk

Del artikel:

”Klimaforskere er begyndt at arbejde med en Trump-kurve, scenariet for, hvor galt det kan gå, hvis vi bare laver business as usual”. Det fortalte is- og klimaprofessor Dorthe Dahl Jensen på vidensfestivalen i lørdags.

Med seks år på bagen og en tredjedel af billetterne allerede forhåndsreserveret til 2018, er vidensfestivalen nok kommet for at blive.

Den finder sted hvert år i marts i Den Sorte Diamant, og bliver til i et samarbejde mellem Ræson, Dansk Magisterforening og Det Kongelige Bibliotek.

 lørdags fortalte  Dorthe Dahl-Jensen, is- og klimaprofessor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, om resultaterne af iskerneboringerne i Grønland:

”En iskerne, der bores op af indslandsisen, er en kæmpe sladrehank.

Isen klemmer luftbobler sammen, som er direkte prøver fra fortidens atmosfære. I de bobler kan vi blandt andet måle, at drivhusgasserne er steget i 250 år. Det er imidlertid kun i de sidste 50, at vi har været klar over, at det skete.
  
Klimaet har altid skiftet, med op til 15 grader over en 100-årig periode.

 Den særlige situation, vi står i lige nu, hvor afsmeltningen af indlandsisen accelerer så voldsomt, har verden ikke set lignende i en million år.

Jeg tænker meget praktisk omkring det. Vi kan sagtens planlægge vores liv efter, at vi får flere kraftige storme med regn og varmere vintre. Det er værre i Stillehavet, hvor flere øer oplever daglige oversvømmelser allerede i dag.

Jeg hader, når man deler os klimaforskere op i skeptikere eller det modsatte. Jeg er fysiker, jeg måler og observerer, det er hvad jeg ved.

Og så ved jeg, at vi langt fra ved nok. Vores prognoser er i dag så usikre, at forventningen til havvandsstigninger i Danmark fx ligger på mellem 0,2-1,5 meter.

Klimaforskere er begyndt at operere med en Trump-kurve i deres prognoser. Det er kurven for, hvordan den globale opvarmning udvikler sig, hvis vi bare laver business-as-usual.

Jeg kunne godt tænke mig at invitere den amerikanske præsident til Grønland – og måske glemme ham deroppe. Bare i nogle år.

Det ville være et breaking point for verden, hvis en af de store iskapper i Grønland eller Antarktis pludselig brækkede af.

Det ville btyde en pludselig havvandsstigning på to meter, som vi ikke ville have tid til at forberede os på. Det er ikke helt urealistisk.”