Spring menu over
Dansk Magisterforening

Studerende: Ingen gevinster at hente ved SU-besparelser

© Hans Søndergaard

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Regeringen handler både imod egne løfter om kvalitet i uddannelse og bedre muligheder for fremtidens generationer, når man flirter med SU-besparelser i 2025-planen, siger forkvinde for DM Studerende.

Tirsdag fremlagde trekløverregeringen sin nye 2025-plan, der kalder det danske SU-system for ét af ”verdens mest generøse” og lægger op til SU-besparelser.

Det fik hård kritik af Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, der blandt andet pegede på den sociale slagside ved at skære i SU’en. 

Lea Friedberg er forkvinde for de studerende i Dansk Magisterforening. Også hun kalder regeringens takter ”hovedløse” og fremhæver, at det ifølge hende strider direkte imod regeringens tidligere løfte om højere kvalitet i uddannelse og visionen om at styrke fremtidige generationers muligheder. 

”Det klinger hult, når regeringen vil give flere skattelettelser til de ældre generationer ved at tage fra de unge, der i forvejen er hårdt ramt af både fremdriftsreformen og den tidligere SU-reform. For de studerende skal have tid til at fordybe sig for at blive dygtige”, siger hun. 

Skruen er allerede strammet hårdt
Hun peger på, at ”kluden allerede er vredet alt for hårdt for de studerende”, der af måling efter måling ser ud til at lide under store stressproblemer. Blandt andet i Dansk Magisterforenings seneste trivselsundersøgelse. Her havde 60 procent af studiemedlemmerne i Dansk Magisterforening følt sig stressede en del eller hele tiden det seneste semester, hvoraf halvdelen havde haft søvnproblemer – og over halvdelen hukommelses- og koncentrationsbesvær. 

Ifølge Lea Friedberg vil der derfor ikke være nogen gevinster at hente ved SU-besparelser, da det blot vil presse de studerende yderligere, som ifølge forkvinden allerede bliver langt hurtigere færdige med studiet end tidligere. 

Hun understreger desuden, at regeringens fortsatte planer om reformer virker meningsløse, når de økonomiske vismænd tirsdag meldte ud, at den ”brændende platform for reformer er forsvundet”, da dansk økonomi er sund og i vækst. Samtidig fremhæver hun, at der generelt i befolkningen er stor modstand mod at skære i SU’en, da 69 procent er imod ifølge hende. 

”Det giver ikke nogen mening, når der hverken er en plaform for det eller opbakning i befolkningen, og det heller ikke harmonerer med regeringens egne visioner. Så er det jo bare hovedløst og asocialt”, siger hun og henviser også til Dansk Magisterforenings uafhængige ekspertpanel, der i efteråret konstaterede, at SU-besparelser især rammer unge fra uddannelsessvage hjem.