Dansk Magisterforening

Søren Pind forbyder mails om søndagen

Del artikel:

Medarbejdere i Uddannelses- og Forskningsministeriet må fremover ikke kontakte hinanden om søndagen, lyder en instruks fra Søren Pind. I Frankrig blev lignende regler indført ved årsskiftet.

Dengang Søren Pind voksede op, var den private tid privat. Der var ingen forstyrrelser, ingen post blev uddelt om søndagen, og i sommerhuset – eller for den sags skyld ude midt i skoven - var der ingen telefon.

Sådan er det ikke mere.

”Vores nerve- og hjernebaner forsynes konstant med informationer – i nogle sammenhænge stimuli. Har vi en lille pause, kigger vi straks ned i vores mobiltelefon. Og inde i mobiltelefonen er enten Facebook eller arbejde”, skriver han på sin blog, hvor han også bekendtgør en ny instruks til de ansatte i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Fremover er der nu ”forbud mod, at medarbejdere skriver til hinanden om søndagen. Og skulle der komme anmodninger fra andre ministerier denne dag, skal de henvende sig til mig”, lyder det fra Søren Pind.

Ifølge Søren Pind skal instruksen ses som et forsøg på at tage brodden af det ”enorme krav, netværkssamfundet, og menneskets brug af netværket, stiller til os som mennesker”.

”Vi er nødt til at få en diskussion herom. En konstant følelse af at stå til rådighed for andre er ikke sund. Man kan også se det på den forbløffende eksplosion i antallet af stressramte, der nu kan tælles i flere hundredetusinder”.

Søren Pinds e-mail-instruks kommer et halvt år efter, at franske lønmodtagere - i forbindelse med en i øvrigt stærkt omdiskuteret ny arbejdsmarkedslov - fik ret til at ignorere e-mails uden for almindelige arbejdstider.

Loven forpligter ifølge The Guardian samtidig virksomheder med mere end 50 ansatte til at udarbejde en politik, der skal reducere medarbejderens brug af ”arbejdsrelateret teknologi” uden for arbejdspladsen.

”Medarbejdere forlader godt nok arbejdspladsen fysisk, men de forlader ikke deres arbejde. De er forbundet til det i form af en slags elektronisk lænke, ligesom en hund”, lød det sidste år i BBC fra Benoît Hamon, der sendte forslaget til afstemning på vegne af Socialistpartiet, og som senere led nedelag som præsidentkandidat til Emmanuel Macron.

At e-mails ikke bare er et symbol på det moderne arbejdsliv men også konkret er en kilde til stress, peger flere undersøgelser på. Blandt andet et kontrolleret forsøg offentliggjort i Computers in Human Behavior i 2015. Her blev 124 personer sat til at reducere den tid de brugte på at tjekke e-mail igennem en uge. Den følgende uge måtte de tjekke deres mail så mange gange de ønskede. Resultaterne viste, at deltagerne havde et markant lavere stress-niveau i den uge, hvor der var restriktioner på, hvor ofte de måtte kigge i deres inbox.

Ifølge The indbox Report 2017bruger 22 procent af alle e-mailbrugere notifikationer til at tjekke deres indboks, hver eneste gang de modtager en e-mail.

Ifølge Deloitte Global Mobile Consumer Survey 2016 kigger 43 procent af alle mennesker på deres telefon, inden for fem minutter efter de er vågnet. Ifølge samme undersøgelse bruger 93 procent af alle mennesker deres mobil, når de går over en vej.