Reallønnen stiger i kommuner og regioner
På to år er lønnen for magistre ansat i kommuner steget med 2,6 pct., og det er mindre end på det private område. DM’s formand forventer flere lønkroner til næste års overenskomstforhandlinger.
2,6 pct. Så meget steg lønnen fra 2014 til 2016 blandt DM’s medlemmer på de kommunale arbejdspladser. Det viser DM’s nye lønstatistik for offentligt ansatte.
For regionalt ansatte var lønfremgangen på 1,8 pct., og dermed må offentligt ansatte se sig distanceret med flere længder af udviklingen på det private arbejdsmarked. For her har magistre alene det seneste år oplevet en lønfremgang på 4,3 pct.
Men selvom de offentlige arbejdsgivere har været tilbageholdende med at uddele lønkroner, har de ansatte alligevel oplevet at få flere penge mellem hænderne. Det skyldes, at prisudviklingen har været lav i samme periode. Forbrugspriserne steg fra 2014 til 2016 ifølge Danmarks Statistik med 0,8 pct.
Formand for de offentligt ansatte magistre Anne Bisgaard Pors glæder sig over udviklingen.
“Det er positivt, at vi kan konstatere, at reallønnen er steget i både kommuner og regioner. Det viser, at der trods alt er kommet gang i lønudviklingen siden krisen. Men samtidig så jeg selvfølgelig gerne, at den i højere grad afspejlede udviklingen på det private område”, siger hun.
Flere humanister i kommunerne
Mens altså udviklingen for offentligt ansatte DM-medlemmer samlet set har været afdæmpet, kan nyuddannede glæde sig over pæne lønstigninger. Mellem 2014 og 2016 oplevede kommunalt ansatte magistre med ét års erfaring på arbejdsmarkedet en lønfremgang på 4,9 pct.
At gruppen af nyuddannede, der får ansættelse i kommunerne, samtidig er voksende og for størstedelens vedkommende humanister, gør lønudviklingen særlig positivt, mener Anne Bisgaard Pors. I alt er der på to år ansat ca. 500 flere humanister i kommunerne, og det samlede antal er nu på 1.740. I samme periode voksede antallet af scient.er med 210.
“Det er blevet diskuteret rigtig meget i den offentlige debat, om vi uddanner for mange humanister. Men udviklingen viser, at kommunerne er rigtig glade for deres kompetencer. Og man vælger at fastholde dem i kraft af reallønsstigninger”, siger Anne Bisgaard Pors.
DM-formand har øje på private forhandlinger
Ifølge DM’s formand, Camilla Gregersen, giver lønudviklingen på det offentlige område anledning til at holde et vågent øje med de igangværende forhandlinger på det private område. Her forventer hun lønstigninger – blandt andet takket være virksomhedernes overskud og høje produktivitet.
“Forhandlingerne på privatområdet er selvsagt interessante for privatansatte akademikere, men også for de offentligt ansatte, fordi privatområdet danner ramme for de offentlige overenskomster. Og jeg synes ærligt talt, at det offentlige område også snart trænger til et lønløft, efter at det har stået lidt stille de seneste år”.