Dansk Magisterforening

Mens SKAT inddrager kutymefridage, lover syv universiteter at fastholde dem

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Hverken Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) eller Aalborg Universitet (AAU) har tænkt sig at inddrage betalte fridage til jul, nytår eller grundlovsdag, selv om ny afgørelse formentlig åbner døren for dem. OBS: Overskriften er ændret, ligesom der er tilføjet et afsnit i bunden af artiklen, da der siden offentliggørelsen er kommet nye oplysninger om, hvor mange universiteter, der fastholder fridagene.

SKAT fik i januar i en faglig voldgift medhold i, at det er helt i orden at inddrage tre betalte fridage til jul, nytår og grundlovsdag, som ikke er en del af overenskomsten, men alligevel har været kutyme for de ansatte.

Det åbner for, at mange offentlige arbejdspladser i samme situation formentlig ville kunne lave en lignende manøvre – og dermed tvinge de ansatte til selv at betale for at holde fri på de tre konkrete dage. Det fik bl.a. Dansk Magisterforening til at kritisere fremgangsmåden og frygte for konsekvenserne.

Men hverken i Aalborg, Odense eller Aarhus har universiteterne tænkt sig at forfølge muligheden for at inddrage de kutymemæssige betalte fridage fra de ansatte, selv om de ikke er indskrevet i overenskomsten. Det skriver Avisen.dk.

”Aarhus Universitet har meget ihærdige og fleksible medarbejdere, som strækker sig langt for universitetet. Det anerkender universitetsledelsen, og samtidig ønsker man at fortsætte den nuværende praksis, hvor medarbejderne har fri til at være sammen med deres nære juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag”, siger kommunikationschef Anders Correll til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Fridags-kendelse er en bombe under aftalesystemet

DM: Alle burde følge universiteternes eksempel
Udmeldingen fra de tre universiteter falder ikke overraskende i god jord hos Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening, der organiserer en stor del af de ansatte på universiteterne.

”Jeg er rigtig glad for, at ledelserne på de tre universiteter har valgt at fokusere på at fastholde et godt arbejdsmiljø og et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne. Det er et vigtigt signal at sende i en tid, hvor andre offentlige arbejdsgivere leder med lys og lygte efter besparelser uden at overveje nærmere, hvad det betyder for forholdet mellem ledelsen og medarbejderne”, forklarer hun.

”Hvis ledelserne vil have fleksible medarbejdere, bør de følge universitetsledelsernes eksempel frem for at skele til, hvad SKAT og Social- og indenrigsministeriet har gjort”, uddyber DM’s formand.

Også de ansatte på fx Aarhus Universitet roser tiltaget, som fællestillidsrepræsentant, Olav W. Bertelsen, der også sidder i DM’s hovedbestyrelse, kalder et bevis for, at ledelsen respekterer sine medarbejdere, forklarer han til Avisen.dk.

Siden offentliggørelsen af denne artikel har også CBS meldt ud, at universitetet holder fast i de tre betalte fridage, og det samme gør sig gældende for i alt syv ud af otte universiteter, fremgår det af en nyhed på HK's hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmarkedsforsker mener, at nederlaget i fridags-sagen bør få fagbevægelsen til at lægge en ny strategi før OK18