Spring menu over
Dansk Magisterforening

Færre etniske minoriteter bliver hørt i medierne

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Etniske minoriteter er underrepræsenterede i danske medier, og det er endda blevet værre de sidste fem år, selvom de udgør en større del af befolkningen. Det forstærker billedet af et ”dem og os”, siger eksperter bag undersøgelsen.

Der bliver talt meget om folk med anden etnisk baggrund i medierne. Men de bliver sjældent selv hørt og optræder oftest, når det handler om kriminalitet og religion.

Det viser den nye rapport ”Dem vi taler om”, som Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet står bag i samarbejde med foreningen Ansvarlig Presse.

Rapporten viser, at etniske minoriteter udgør fire procent af kilderne i etablerede medier som DR, BT og Politiken, mens de udgør 12,3 procent af befolkningen. Og underrepræsentationen er steget siden den seneste undersøgelse i 2011, hvor etniske minoriteter udgjorde fem procent af kilderne og ti procent af befolkningen.

Hanne Jørndrup er lektor i journalistik på Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet og ophavskvinde til rapporten. Hun påpeger, at resultaterne endnu en gang viser mediernes tendens til at overse ”marginaliserede grupper” i nyhedsdækningen. Og ifølge lektoren kan det til dels forklares med et fravær af minoriteter blandt beslutningstagere.

”Nyhederne benytter overvejende kilder fra de mest magtfulde lag i samfundet blandt politikere, virksomhedsledere og organisationsfolk -  og her er der meget få danskere med minoritetsbaggrund”, siger Hanne Jørndrup i en pressemeddelelse.

Puster til et mere delt land
Aydin Soei, der er medstifter af Ansvarlig Presse og medforfatter til rapporten, er chokeret over resultatet. Han finder det ”stærkt bekymrende”, at medierne ikke afspejler virkeligheden, når det kommer til etniske minoriteter.

”Det er særligt bekymrende i betragtning af, at historier om etniske minoriteter fylder virkelig meget i medierne og i den politiske debat. Og det risikerer at bidrage til et mere delt Danmark”, siger sociologen til Politiken.

Også Hanne Jørndrup peger på, at det har konsekvenser, når etniske minoriteter oftest optræder i historier om særlige ”minoritetsemner” som tro, kriminalitet og integration, hvilket undersøgelsen også viser. Ifølge hende har medierne et medansvar for, hvordan etniske minoriteter fremstilles, når de kun sjældent får lov at udtale sig som almindelige medborgere.

”Den her undersøgelse viser, at medierne er med til at vedligeholde og forstærke billedet af, at de etniske minoriteter er nogen, der er helt anderledes end majoritetsdanskere”, siger hun til Politiken.  

Undersøgelsen er baseret på i alt 2.966 nyhedskilder i 1.190 nyhedshistorier fra ni danske medier på udvalgte dage i de første 14 uger af 2016. Undersøgelsen inddrager indlandshistorier i BT, Ekstra Bladet, Politiken, Jyllands-Posten, Metroxpress, Fyens Stiftstidende, Nordjyske, DR (TV Avisen klokken 18.30 og 21.30) og TV2 (Nyhederne klokken 19.00 og 22.00).