Dansk Magisterforening

Lønmodtagere klar til konflikt: Ingen overenskomst uden betalt frokost

Del artikel:

Arbejdsgivere skal anerkende retten til betalt frokost, hvis statsansatte skal sige ja til ny overenskomst, siger et stort flertal af de offentlige ansatte. Det kan medføre konflikt, siger forsker.

Et massivt flertal af de offentlige ansatte sender i en ny Gallup-måling en klar besked til parterne i de forestående overenskomstforhandlinger.

Hvis ikke lønmodtagernes forhandlere lander et resultat, hvor retten til betalt frokost bliver anerkendt, skal de statsansatte sige nej til overenskomsten.

Det mener 67 pct. af de offentlige ansatte i en måling som Gallup har lavet for Magisterbladet. Kun 13 pct. mener, at de statsansatte skal sige ja til overenskomsten alligevel.

Stridspunktet bliver afgørende under de kommende forhandlinger, mener Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Allborg Universitet.

”Gallup-målingen viser, at de statsansatte er markant mobiliserede omkring kravet, og hvis ikke arbejdsgiversiden rykker sig under forhandlingerne, kan det blive konfliktudløsende. Det svarer til 2,5 times ekstra arbejde uden løn”, siger han.

Spørgsmålet i undersøgelsen lyder, om de statsansatte ”bør sige nej tak til en ny overenskomst i 2018, hvis arbejdsgiverne afviser at anerkende betalt frokostpause som en rettighed”.

Lønmodtageres organisationer har de seneste måneder protesteret højlydt mod Moderniseringsstyrelsen, der hævder at frokostpausen for tusindvis af statsansatte er et personalegode på linje med frugtkurve eller massage og derfor ikke en del af overenskomsten.

Tirsdag overbragte fagforeningerne officielt et krav til innovationsminister Sophie Løhde (V) om, at den betalte frokostpause skal fremgå af den kommende overenskomst.

Et flertal på 50 pct. af de offentlige ansatte i Gallup-målingen mener, at de statsansatte ligefrem skal være villige til at strejke for at få kravet igennem. 25 pct. mener ikke at en strejke bør komme på tale.

Ifølge Lars Quistgaard, der sidder med ved forhandlingsbordet på vegne af Akademikerne, er kravet ”ikke til forhandling”.

”Der er kun én vej ud af forhandlingerne, og det er at finansministeriet anerkender, at spisepausen følger overenskomsten. Så vi kommer ikke uden om, at vi skal lande et resultat, hvor der er en eksplicitering af frokostpausen”, siger han.

Gallup har for Magisterbladet spurgt 1.073 danskere. Af dem var 345 beskæftiget i den private sektor og 206 i den offentlige sektor. 508 var ikke på arbejdsmarkedet.