Fagbevægelsen vil ikke møde op til OK-forhandlinger
© FOA
De faglige organisationer for offentligt ansatte dukker ikke op til de første møder i overenskomstforhandlingerne på grund af utilfredshed med en manglende arbejdstidsaftale for lærere og undervisere. ”Det er en konsekvenshandling”, siger arbejdsmarkedsforsker.
”Vi sætter overenskomstforhandlingerne på standby og aflyser de forhandlingsmøder, der ligger først i januar.”
Sådan siger formanden for FOA, Dennis Kristensen, til avisen.dk fredag.
Dennis Kristensen er også næstformand for de offentligt ansattes forhandlingsudvalg, der skulle forhandle overenskomst med stat, kommuner og regioner efter nytår. Men nu er de første møder i overenskomstforhandlingerne aflyst.
De faglige organisationer for offentligt ansatte sætter en stopper for forhandlingerne, inden de egentlig er gået i gang, på grund af en manglende arbejdstidsaftale for landets lærere og undervisere, forklarer Dennis Kristensen til avisen.dk.
Formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, bakker op om Dennis Kristensens udmelding.
"Det er helt afgørende, at vi står sammen på tværs af fagbevægelsen om de principielle spørgsmål. Det handler om retten til en overenskomst. Men det handler fx også om den overenskomstmæssige ret til betalt spisepause. Hvis vi ikke står sammen om at vise de offentlige arbejdsgivere, at de er gået for langt, kommer vi ingen vegne”, siger Camilla Gregersen til Magisterbladet.
”Konsekvenshandling”
Nana Wesley Hansen, der er lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, kalder Dennis Kristensens udmelding for en ”konsekvenshandling”.
”Det lever op til det, de har meldt ud, de ville gøre. Dennis Kristensen kalder det en solidaritetspagt. Jeg ville nok kalde det et politisk håndslag. De ville se realitetshandlinger i lærerenes arbejdstid, før de ville gå i gang med at forhandle”, siger Nana Wesley Hansen.
Der er endnu ikke er ikke kommet et udspil fra arbejdsgiverne i forhold til lærernes arbejdstid, forklarer hun, og det er derfor Dennis Kristensen, på vegne af forhandlingsfælleskabet, nu melder ud, at man stopper forhandlingerne.
”Det her er en måde at lægge et pres og spille bolden over til arbejdsgiverne og sige, ’Nu må I komme med noget, ellers kan vi ikke gå i gang’”, siger Nana Wesley Hansen.
Der ligger andre store emner, der skal forhandles i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, herunder løn og den betalte frokostpause. Men det må altså vente.
”Der er ingen der ved, hvad der kommer til at ske. Det kan være, arbejdsgiverne tager bolden op i næste uge, men det kan også være, at det hele kommer til at ligge helt stille henover julen, og så kommer tiden til at se mere presset ud. For man skulle gerne være færdig ved udgangen af februar, hvis det skal gå efter køreplanen”, siger Nana Wesley Hansen.