Dansk Magisterforening

Tema: Hvad er arbejdsglæde for dig?

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Tre forskellige magister-typer med tre vidt forskellige karrierer fortæller her, hvad arbejdsglæde betyder for dem, og hvad det helt præcist er, der gør dem glade for at gå på arbejde hver dag.


31-årige Olav Hesseldahl er cand.mag. i filosofi, projektchef og stifter af ngo’en Ungdomsbureauet, der bl.a. står bag Ungdommens Folkemøde. Han elsker, når ideer bliver til handling. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Olav Hesseldahl, hvad gør dig glad for at gå på arbejde?

“Ungdomsbureauet har fået luft under vingerne, så vi er blevet mange. Derfor er der også mange forskellige opgaver, hvilket jeg holder meget af. Jeg arbejder især med projektudvikling og medarbejderledelse. Jeg er glad for at skabe noget sammen med andre. Og så tiltaler det mig meget at følge en idé blive til handling. I og med at vi stadig er en lille organisation, er det også fedt, at en idé ikke skal forbi alverdens siloer på vejen, som når at kvæle ideerne”.

Hvornår synes du, at dit arbejde er meningsfuldt?
“Det er det især, når vores arbejde i Ungdomsbureauet kommer ud at leve blandt unge. Fx var der en fyr, der skrev til mig efter Ungdommens Folkemøde i efteråret, fordi jeg i åbningstalen opfordrede de unge til at gå hjem og ringe til deres bedsteforældre og fortælle om deres drømme. I mine øjne har vi alt for store generationskløfter og kan lære rigtig meget på tværs af generationer. Og ham fyren skrev så til mig, at han havde fulgt min opfordring og fået rigtig meget ud af det, og det er jo en fantastisk følelse”.

Hvornår bliver du særligt glad for at kunne bruge din faglighed i dit arbejde?

“Filosofien kan være svær at overføre direkte til arbejdslivet. For det er jo ikke sådan, så jeg fx tænker på filosoffen Martin Heidegger og derudfra laver et arrangement. Men når jeg bagefter kan se, at fx Ungdommens Folkemøde ud fra et demokratiteoretisk perspektiv er vigtigt, så giver det et stort kick. Og den franske filosof Paul Ricoeur, som Emmanuel Macron er meget inspireret af, siger jo fx også, at filosofien først bliver relevant, når den bliver til politik. Det er jeg meget enig i”.

Hvad kan smitte negativt af på din arbejdsglæde, og hvad gør du selv for at få den på rette kurs igen?
“For nylig har en fremtrædende debattør været ude at kritisere os for at være for selvfede. Og det gør ondt, for når man kritiserer organisationen, så kritiserer man også personerne bag. For jeg kan ikke skyde skylden på en minister for at definere vejen, som hvis jeg arbejdede i et ministerium. Men vi prøver at være lydhøre og tage kritikken som udtryk for, at der er noget, vi ikke gør godt nok. Dermed afværger vi også, at der falder en atombombe ned i organisationen. Og så prøver jeg også at sige til mig selv, at Ungdomsbureauet ikke er Olav, og at Olav ikke er Ungdomsbureauet”.


Den 49-årige professor i evolutionshistorie Peter Kjærgaard føler, at han har verdens bedste job. Som direktør for Statens Naturhistoriske Museum elsker han at gøre andre klogere ved at dele ud af sin viden. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Peter Kjærgaard, hvad gør dig glad for at gå på arbejde?
“Jeg er glad, når jeg får lov til at dyrke kærligheden til mit fag, så jeg kan dele den med andre. For nylig var jeg ude at løbe sammen med chimpanser i regnskoven i Uganda. Og at være helt tæt på vores nærmeste nulevende slægtninge i deres naturlige omgivelser er ét af de absolutte højdepunkter i min professionelle karriere. Men det bliver endnu større, når jeg får lejlighed til at dele det med andre”.

Hvornår synes du, at dit arbejde giver særligt mening?
“Det må være, når mit arbejde gør en forskel for så mange som muligt. Og det gør, at jeg har verdens bedste job som museumsdirektør, da jeg har mulighed for det på den største nationale skala. Det er fantastisk, når man fx kan se i øjnene på en gruppe børn, at deres forståelse rykker sig. Så det gør mig utroligt glad at kunne mindske afstanden mellem den ypperste viden og dem, der har brug for den. For som nationalt museum har vi en forpligtelse til at give folk ordentlig besked i en tid, hvor det suser rundt med information og fake news”.

Hvad kan smitte negativt af på din arbejdsglæde, og hvad gør du selv for at få den på rette kurs igen?
“Den kan godt blive udfordret, når hverdagen kommer til at bestå af for mange regneark og tabeller. For tiden er der også mange ender, der skal gå op, fordi vi går ind i en ny intens periode, hvor vi skal bygge et helt nyt museum op. Men her er jeg utrolig privilegeret med en fantastisk medarbejderstab. Desuden handler det om at fordele opgaver, så folk gør, hvad de er bedst til. Og når jeg tænker på, hvad vi skal opnå, og skal få en hel organisation til at nå et fælles mål om at skabe et nyt naturhistorisk museum, så bobler arbejdsglæden frem. Men også når der tikker en forskningsnyhed ind, eller jeg ser et nyt fossil”.

Hvornår bliver du særligt høj over at kunne bruge din faglighed i dit arbejde?
“Der er ikke noget bedre, end når jeg kan fortælle om overraskelser fra mit felt. For nylig opdagede man fx, at fossilerne af den primitive menneskeart Homo naledi ikke er så gamle som først antaget. Og det ændrer vores forståelse af udviklingen, fordi det abelignende menneske har levet på jorden samtidig med vores egen art, Homo sapiens. Og den opdagelse er fantastisk, for det betyder, at vi har lært noget nyt”.


47-årige Katja Iversen er cand.comm og direktør for NGO’en Women Deliver, der arbejder for kvinder og pigers rettigheder og sundhed verden over. For hende er der stor glæde forbundet med at gøre verden til et bedre sted for piger og kvinder, og få magthavere til at ville i samme retning. Foto: Polfoto.

Katja Iversen, hvad gør dig glad for at gå på arbejde?
"Det gør mig glad, at vores arbejde har et større formål end at tjene penge - nemlig at ændre verden for piger og kvinder. For der er alt for mange piger og kvinder, der ikke får lov at leve deres fulde liv, fordi de bliver holdt tilbage og behandlet som andenrangs borgere. Der er simpelthen alt for meget potentiale, som går tabt. Men det er vi med til at ændre".

Hvornår giver det så særligt mening?

"Når hele teamet spiller smukt sammen og får skabt noget større end den enkelte, så bliver jeg rigtig glad og stolt. Ligesom vores globale konference om kvinders rettigheder og sundhed i København i 2016. Og så gør det mig især høj, når vi får magtfulde mennesker til at ville noget sammen med os. Fx har vi arbejdet for at få Canada til at investere i piger og kvinders sundhed. Og på kvindernes kampdag den 8. marts annoncerede den canadiske præsident Justin Trudeau så – sammen med mig, at regeringen ville give 650 millioner dollars til at styrke piger og kvinders reproduktive sundhed på globalt plan. Det var en fantastisk følelse".

Hvad kan smitte negativt af på din arbejdsglæde, og hvad gør du selv for at få den på rette kurs igen?

"Det kan gøre mig meget træt, når bureaukrati kommer i vejen, og når det bliver procedurer for procedurens skyld. Fx når vi forhandler, og det går op i kontraktspecifikationer. Eller det kommer til at handle om magtpositionering i stedet for substans. Men der er heldigvis folk i Women Deliver, som er meget bedre til at tage sig af det bureaukratiske, end jeg er, og som synes, det er sjovt. Det er altid vigtigt at ansætte folk, der er bedre til noget andet, end man selv er. Det anderledes er ikke nødvendigvis dårligt".

Hvornår bliver du især høj over at kunne bruge din faglighed i dit arbejde?
"Jeg elsker, når jeg kan se, at det, jeg kan og har lært, kan flytte noget. Fx når min strategiske tankegang i forbindelse med kampagner skaber en forandring. Desuden giver det også et kick, når jeg kan se, at jeg med min lederuddannelse fra Columbia University i bagagen formår at få forskellige fagligheder til at spille sammen og blive til noget stort".