Dansk Magisterforening

DM formand: ”Jeg er kisteglad for afgørelsen”

© Jacob Nielsen

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

En statslig medarbejder har fået rettens ord for, at udflytningen af hendes arbejdsplads var i strid med ansættelseskontrakten. DM’s formand ser afgørelsen som en sejr.

En statslig regnskabsmedarbejders arbejdsplads blev flyttet fra Viborg til Hjørring som led i statens udflytning af cirka 3900 arbejdspladser.

Det var dog i strid med medarbejderens ansættelseskontrakt, at hun skulle køre 183 kilometer for at passe sit arbejde, bestemte Retten i Randers i sidste uge. Dette selvom hendes arbejdsplads ikke var fast angivet i kontrakten.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, vurderer, at afgørelsen kan få meget stor betydning, når det handler om udflytning af de statslige arbejdspladser, da det kan betyde, at staten skal varsle flere flytninger som en væsentlig stillingsændring, hvilket stiller de ramte medarbejdere i en meget bedre situation.

”Det er netop, hvad vi har argumenteret for, og derfor er jeg kisteglad for afgørelsen. Dommen kan være med til at åbne op for, at det oftere bliver arbejdsgiverne, der må betale for løn under den opsigelse, som medarbejderne bliver tvunget ud i, når deres arbejdsplads flytter langt væk. Også selvom man er ansat på et bredt ansættelsesområde”, siger hun til Magisterbladet.

LÆS OGSÅ: Dom spænder ben for udflytningsplaner

’Regeringen skal vedkende sig ansvaret’

Dommen i Randers kan også betyde, at den statslige udflytning bliver dyrere end hidtil planlagt, da en tvungen opsigelse bl.a. kan betyde løn under opsigelse og fratrædelsesgodtgørelse.

Camilla Gregersen opfordrer Moderniseringsstyrelsen, der er ansvarlig for udflytningerne, til at lære af den første bølge af udflytninger.

”DM's forhandlingsafdeling hører især, at mange medlemmer er utilfredse med deres nye arbejdsvilkår og arbejdsmiljø i forbindelse med udflytningen. Den del med vilkår og arbejdsmiljø er vigtigt, at regeringen vedkender sig ansvaret for. Det synes jeg, at de har været alt for dårlige til, og det er baggrunden for, vi er gået sammen med Djøf og IDA om at lave en grundig evaluering af udflytningerne”, siger Camilla Gregersen med henvisning til, at de tre fagforeninger netop nu er i gang med undersøgelsen.

Gregersen håber også, at DM-medlemmer, der er kommet i klemme i forbindelse med udflytninger af arbejdspladser, vil lade DM føre deres sag.

”Vi har hele tiden gerne villet føre sager i forbindelse med udflytningen af de statslige arbejdspladser, og jeg håber, at flere medlemmer vil være med til at lade DM føre en sag, når de nu kan se, at det giver resultater”, siger hun.