Massiv sparerunde på Metropol betyder en betydelig reduktion af medarbejdere
Professionshøjskolen Metropol har ikke kunnet skaffe den håbede vækst på efter- og videreuddannelsesområdet, som skulle have været med til at lukke hullet efter de årlige besparelser på uddannelsesområdet.
45 mio. kr.
Så meget skal Professionshøjskolen Metropol spare næste år, fordi det ikke er lykkedes at skabe den budgetterede vækst på efter- og videreuddannelsesområdet, som ledelsen på Metropol ellers havde satset på.
Håbet var, at væksten på området skulle være med til at lukke hullet efter de årlige besparelser på uddannelsesområdet, som også rammer professionshøjskolerne, så der ikke skulle spares helt så meget.
I stedet har professionshøjskolen faktisk oplevet en tilbagegang i indtægterne på området, hvilket nu får konsekvenser, skriver rektor Stefan Hermann i en mail til medarbejderne på Metropol.
”Situationen er i dag, hvor væksten er vendt til tilbagegang, at vi næste år skal spare mindst 45 mio. kr. Den altovervejende del af de penge, vi skal spare, skal vi finde i lønsummen. Det indebærer, at vi i løbet af efteråret skal igennem en betydelig reduktion af medarbejdere”, skriver Stefan Hermann i mailen, hvor han understreger, at alle har arbejdet solidt og dedikeret med at få strategien til at lykkes.
DM: Det er bekymrende med besparelser midt i et regnskabsår
Hans Beksgaard, som er næstformand i Dansk Magisterforening (DM) og formand for underviserne på professionshøjskolerne, har med bekymring modtaget meldingen om de massive besparelser på Metropol.
Han forklarer, at det i hans optik viser, hvor skrøbelig professionshøjskolernes økonomi er blevet som følge af regeringens besparelser på uddannelsesområdet.
”Det er bekymrende, at økonomien er så anstrengt på en stor professionshøjskole som Metropol, så man midt i et regnskabsår er nødt til at iværksætte så omfattende besparelser, som vil betyde en betydelig reduktion i medarbejderstaben”, siger han og forklarer, at han også frygter for undervisernes arbejdsmiljø.
DM’s næstformand forklarer, at problemerne med at få strategien med at skabe vækst på efter- og videreuddannelsesområdet til at fungere viser, at er tæt på umuligt at få økonomien til at hænge sammen, uanset hvilken strategi man har valgt.
”Professionshøjskolerne har valgt mange forskellige strategier, men til syvende og sidst hænger enderne ikke sammen, fordi det politiske niveau ikke har viljen til at betale det, som det koster”, mener han.
Metropol: Vi kan kun løse det her gennem tæt samarbejde
Stefan Hermann forklarer i sin mail til medarbejderne, at det er hans og resten af ledelsens ansvar at effektuere de nødvendige besparelser på professionshøjskolerne, men han kalder det samtidig vigtigt, at medarbejderne inddrages, og at processen bliver ”korrekt, ordentlig og fair”.
”En meget stor reduktion af omkostningerne til næste år er en dybt alvorlig sag, som jeg i går drøftede med HSU (hovedsamarbejdsudvalget, red.) og cheferne. Vi står overfor en stor udfordring, som vi kun kan løse gennem et tæt samarbejde, og ved at bruge den fornødne tid på at finde ud af, hvordan vi skal spare pengene”, skriver Metropols rektor i sin mail.
Han forklarer, at han og ledelsen først kan melde noget mere konkret ud, når hovedsamarbejdsudvalget, som er sammensat af seks ledelsesrepræsentanter og otte medarbejderrepræsentanter, har holdt møde den 24. oktober, hvor besparelserne skal drøftes.