Dansk Magisterforening

Hver fjerde på kandidatstudiet har ikke job

Del artikel:

Knap hver fjerde kandidatstuderende har ikke et studiejob, viser ny undersøgelse. I København og Aarhus er det endnu flere. Den markante stigning i antallet af studerende skærper kampen om relevante studiejob, påpeger DI.

Studiejob er vigtigt for jobmulighederne efter studierne. Det får de studerende på landets universiteter tudet ørerne fulde med igen og igen. 

Men knap hver fjerde kandidatstuderende har ikke et studiejob. Det viser en studielivsundersøgelse fra Dansk Magisterforening (DM), som 800 studerende har svaret på.

Her fremgår det, at 23 procent af landets kandidatstuderende er uden studiejob. I Aarhus er tallet 29 procent og i København 26 procent, mens det i Odense og Aalborg er henholdsvis 14 og 13 procent.

Øget kamp om studiejob
Ifølge underdirektør i DI Charlotte Rønhof er det meget, når hver fjerde kandidatstuderende ikke har studiejob. Men de senere års markante stigning i antallet af universitetsstuderende har også betydet, at der til de fleste fagrelevante studiejob er rigtig mange ansøgere, forklarer hun.

“Derfor kan det for mange studerende også være svært at finde et relevant studiejob. På den baggrund er der heller ikke grund til at stresse de studerende yderligere”, siger Charlotte Rønhof.

DI’s underdirektør understreger, at selvom studierne kommer først, får man i forhold til særligt cv’et ekstra point med studierelevant job.

“Det er ikke strengt nødvendigt at have studiejob og slet ikke for alle typer af uddannelse. Man kan fx også fokusere på at skrive opgaver sammen med virksomheder eller udføre frivilligt arbejde. Alt hvad der viser, at man har prøvet at sætte sine kompetencer fra studiet i spil, er godt for cv’et”, siger Charlotte Rønhof.

Nogle stopper pga. speciale
Formand for de studerende i DM Gry Inger Reiter mener ikke, at det er bekymrende, at mange kandidatstuderende ikke har et studiejob, kort før de skal ud på arbejdsmarkedet.

“Det er relativt almindeligt, at man siger sit studiejob op, mens man skriver sit speciale. Nogle vælger at koncentrere sig om at læse, og den model skal der også være plads til. Mange har desuden et frivilligt arbejde i stedet for, og det giver også værdifulde erfaringer”, siger Gry Inger Reiter.

Hun understreger dog, at studierelevant arbejde giver bedre jobmuligheder efterfølgende. Derfor bliver det også gradvist mere vigtigt at have et studie­relevant job, jo længere man er kommet på uddannelsen.

“Halvdelen af de studerende kan ikke få det til at løbe rundt økonomisk uden et studiejob, og det er den forkerte grund til at tage et studiejob. Det skal man tage, fordi det giver praksis­erfaringer, der kan bruges på studierne og ude i virkeligheden”, siger Gry Inger Reiter.

Flest uden studiejob i Aarhus
Aarhus er den universitetsby, hvor flest studerende i afslutningen af deres studietid ifølge undersøgelsen er uden et studiejob. Prorektor på Aarhus Universitet Berit Eika ser det dog ikke nødvendigvis som et problem, at mere end hver fjerde kandidatstuderende på hendes universitet ikke har studiejob.

“Vi ved, det er krævende at gå på universitetet, og vi forventer, at de studerende studerer fuldtid hos os”, siger Berit Eika.

Hun ved ikke, hvorfor det netop er på Aarhus Universitet, at kandidatstuderende i højere grad end på andre universiteter ikke har et studiejob.

“Det kan være, at det er sværere at finde et relevant studiejob i Aarhus. Det er vi i dialog med kommunen og det lokale erhverv om. Et erhvervsrettet studiejob kan være en meget vigtig måde at få teori og praksis til at hænge sammen på. Så hvis man har kræfter til et studiejob ved siden af, ser jeg det ikke som et problem, så længe det ikke tager fokus fra studieaktiviteterne”, siger Berit Eika.