Dansk Magisterforening

Sonnergaard: Lydhørheden over for dannelse er dalende

Del artikel:

Universiteterne uddanner ikke længere selvstændigt tænkende personer, men fagidioter, der kan deres fag og intet andet. Sådan sagde nu afdøde forfatter Jan Sonnergaard bl.a. i et stort interview sidste år.

Samtidig med den store demokratisering af viden i nyere tid er der sket der en devaluering af den almene dannelse. 

Det emne kredsede forfatter og cand.mag. i filosofi og litteratur, Jan Sonnergaard, om i det interview til Politiken i juni sidste år, som skulle blive hans sidste.

Det er, som om devalueringen af kunst og detroniseringen af humaniora går hånd i hånd med aflivningen af dannelsesbegrebet”, sagde han.

”I dag er det nærmest pinligt at være belæst. Ufolkeligt i hvert fald. De humanistiske institutter beskæres helt ind til benet. De studerende disciplineres og kontrolleres i en hidtil uhørt grad. Gang på gang hører man om længden på diverse uddannelser, men aldrig om indholdet af dem,” uddybede Jan Sonnergaard.

Universitetet uddanner universiteter
Han gik selv på Københavns Universitet i 1980´erne, og hans erfaring var, at universiteterne ikke længere uddanner selvstændigt tænkende personer, men fagidioter, der kan deres fag og intet andet.

”Og man forsøger at tvinge eller manipulere de unge til at træffe valget om, hvilken slags fagidiot de vil være, allerede i folkeskolen. Det er endnu et tegn på foragten for dannelse – denne mistro over for folks egne evner og kunnen”, sagde Jan Sonnergaard.

Problemet, udtalte forfatteren til Politiken, er, at vi har bildt os selv og hinanden ind, at vi kun kan lære noget i en institution.

Dannelse er vigtigt i sig selv
”Jeg mener grundlæggende, at vi i disse tider savner en blanding af fire ting: oplysningstidens tanke om, at mennesket skal træde ud af sin selvvalgte myndighed. 68´erne´s idé om, at alt kan lade sig gøre og at eventyret venter lige rundt om hjørnet. Punkens antiautoritære ideal om, at man ikke skal finde sig i noget; Og så den gode gamle borgerlige idé om, at dannelse er vigtigt og egentlig et gode i sig selv”, sagde Jan Sonnergaard.

Jan Sonnergaard døde af et hjerteanfald på en lanceringsrejse i Beograd, kun 53 år gammel. Han fik sit gennembrud i 1997 med novellesamlingen ”Radiator”, som blev fulgt op af yderligere to novellesamlinger. I 2009 udkom hans første roman ”Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom”, og i oktober sidste år udkom ”Frysende våde vejbaner”.