Dansk Magisterforening

Studerende: Kvalitetspulje er svær at tage seriøs

Del artikel:

Uddannelsesministeren vil afsætte 100 mio. kr. til bedre vejledning og undervisning. Men med besparelser på ni mia. kr. på uddannelsesområdet forslår pengene som en skrædder i helvede, siger DM-studerende.

Det er dejligt, at uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) vil styrke vejledningen på de videregående uddannelser.

Sådan lyder det fra DM-studerendes formand Gry Inger Reiter, efter at ministeren i Berlingske har foreslået at der oprettes en kvalitetspulje, der hvert år skal uddele 100 mio. kr. til bedre undervisning og ”feedback” til studerende på de videregående uddannelser.

Gry Inger Reiter har dog samtidig svært ved at tage Ulla Tørnæs udspil seriøst. Det skyldes, at regeringen med den seneste finanslov lægger store grønthøsterbesparelser ned over universiteterne.

”Derfor forslår det jo som en skrædder i helvede. Man vil løfte kvaliteten på uddannelserne for 100 mio. kr. kort tid efter, at man har taget ni mia. kr.”, forklarer hun.

Finanslov har allerede ramt vejledning
Finanslovsbesparelserne, der helt præcist løber op i 8,7 mia. kr. frem til 2019, har allerede betydet store afskedigelsesrunder på uddannelserne. Det gælder også Københavns Universitet, hvor Gry Inger Reiter selv er studerende.

”Man har fyret en masse undervisere, også dem, som de studerende anså for at være blandt de dygtigste”, siger hun.

Men også netop det område, som Ulla Tørnæs nu vil opprioritere, vejledningen, er blevet ramt.

”På mit eget studie, retorik, havde vi før krav på en samtale med underviseren, når vi fik karakteren for en skriftlig opgave. Det er nu afskaffet”, påpeger Gry Inger Reiter.

Skal også gå til digitalisering
Ulla Tørnæs udspil bliver lanceret på dagen, hvor de endelige forhandlinger om det såkaldte uddannelsesloft skal finde sted.

Uddannelsesloftet medfører, at studerende fremover kun kan regne med at få én enkelt, offentligt betalt uddannelse og giver en årlig besparelse på i alt 400 mio. kr. Det er ministerens forslag, at 100 mio. kr. af disse skal gå til kvalitetspuljen.

Ifølge Ulla Tørnæs skyldes udspillet et stort ønske blandt de studerende om bedre vejledning og ”feedback” fra uddannelsesinstitutioner og undervisere.

Alle videregående uddannelser skal kunne søge puljen.

”Det handler også om at sikre en god undervisning ved hjælp af nye eksamens- eller undervisningsformer, mere e-learning, mere IT og den slags”, siger ministeren til Berlingske.