Dansk Magisterforening

Norge sætter SU'en op

Del artikel:

Mens danske studerende frygter forringelser, har det norske storting besluttet at øge SU’en.

Norske studerende skal have mere i SU. Det har samtlige partier i det norske storting vedtaget.

Beslutningen betyder, at studerende på de videregående uddannelser fremover får SU i 11 måneder om året mod 10 måneder i dag. Det svarer til et løft på ca. 10.400 norske kroner.

Forhøjelsen indføres over de næste fire år og vil ifølge partiet Venstre, der stod bag forslaget, give de studerende bedre mulighed for at koncentrere sig om studierne.

  • Mens danske studerende modtager SU som stipendium ydes støtten i Norge som et lån (i alt 103.950 NOK i 2016), der delvist kan konverteres til stipendium (40 pct.), hvis uddannelsen bestås.
  • Efter reformen vil norske studerende i alt kunne modtage 51.980 NOK som stipendium. I Danmark giver 12 måneders SU 71.292 kr.

Hidtil har norske studerende ikke fået udbetalt studiestøtte i juni måned, hvilket er gået ud over deres eksamensforberedelse, fordi mange studerende har været nødt til at tage mere arbejde midt i den mest hektiske studieperiode.

”Forskning og videregående uddannelse er helt afgørende for den fremtidige værdiskabelse i Norge. Det er viden vi skal leve af, når det ikke er mere olie. Derfor er det vigtigt, at vi gør det muligt for flere, som tager en videregående uddannelse, at være heltidsstudierne”, sagde Venstres uddannelsesordfører Iselin Nybø til studenteravisen dusken.dk i forbindelse med fremlæggelsen af forslaget.

Forbedringen er dog ikke nok, mener de studerende
Norsk Studentorganisasjon (NSO) har i flere år kæmpet for bedre økonomiske forhold for studerende, og organisationens formand Therese Eia Lerøen er ikke overraskende glad for beslutningen. Men den norske SU-ydelse er fortsat for lav, mener hun.

”Det er en meget vigtig sejr for studenterbevægelsen at vi nu får 11 måneders studiestøtte. Næste skridt må være, at beløbet, som studerende får hver måned, også øges, så de studerende faktisk er i stand til at være tilstede i det faglige fællesskab på studierne”, siger hun til Dagens Næringsliv.