Stor fyringsrunde på KU giver dårligere uddannelses­kvalitet
Forskning og uddannelse bliver hårdt ramt, når mere end 500 stillinger på Københavns Universitet bliver nedlagt.
532 stillinger forsvinder fra Københavns Universitet, når KU skal spare 300 millioner som følge af finansloven. Det er syv procent af den samlede stab, oplyser KU i en pressemeddelelse.
Og selvom administrationen skal af med flest, kommer de massive besparelser til at gå hårdt ud over både forskningen og uddannelseskvaliteten. Det mener både ledelsen, medarbejderne og de studerende.
”Vi kommer til at slå hold sammen, droppe alle former for eksperimenterende undervisning og skære dybt i vejledningen af de studerende. Der vil komme dårligere kandidater ud i den anden ende. På grundforskningen bliver vi banket helt tilbage, og der vil være mange nye projekter, som aldrig kommer op at stå” siger AC´ernes fællestillidsrepræsentant på KU, Leif Søndergaard, som samtidig er formand for universitetslærerne i Dansk Magisterforening.
Også Gry Inger Reiter, der studerer retorik på KU og er næstformand i DM Studerende, mener, at de massive besparelser får bekymrende konsekvenser.
”Allerede i dag løber mine undervisere simpelthen så stærkt og har vanskeligt ved at få det til at hænge sammen. På mit eget studie stod valget for nyligt imellem, om der skulle skæres i undervisningstimerne, eller man skulle droppe den mundtlige feed-back, hver gang vi afleverer en skriftlig opgave. Det blev den mundtlige feed-back”, fortæller Gry Inger Reiter.
Social slagside
Selv om også KU kan finde besparelser på digitalisering og afbureaukratisering, nærmer kvaliteten af KU´s uddannelser sig det uansvarlige – og dét, allerede inden finanslovsbesparelserne for de kommende år er rullet ud, mener DM Stud´s næstformand.
”Mange har bare fire undervisningstimer om ugen, og er overladt til selvstudier resten af tiden. Hvis du ikke har nogen i dit netværk at støtte dig til, og heller ikke længere kan få feed-back fra en underviser på dine opgaver, så er du på den. Så masseafskedigelserne får også en grim social slagside”, vurderer Gry Inger Reiter.
209 medarbejdere vil få en fyreseddel 9. februar, 255 er i færd med at forhandle aftaler om en frivillig fratrædelse. Derud over nedlægges, ifølge Universitetsavisen, 68 ubesatte stillinger, mens 61 ansatte går på nedsat tid.
De største fakulteter – natur og sundhedsvidenskab – skal af med henholdsvis 225 og 152 medarbejdere, mens humaniora må sige farvel til 90.
I en pressemeddelelse fra KU hedder det, at de største besparelser er fundet på administration og service i et forsøg på at skåne uddannelse og forskning mest muligt.
”Men vi kommer til at uddanne færre ph.d.´er. Dermed skærer vi i forskningens livsvigtige fødekæde. Det vil kunne ses på Danmarks forskningsevner om 5-10 og 20 år”, udtaler rektor Ralf Hemmingsen.
Fakta: Mere end hver 10. faste stilling forsvinder
Ifølge KU’s egne opgørelser er det syv procent af den samlede medarbejderstab, som forsvinder i forbindelse med fyringsrunden, hvor i alt 532 mister jobbet enten via frivillige fratrædelser eller fyringer. Hvis man alene kigger på de fastansatte medarbejdere på KU, er det ifølge fællestillidsmand Leif Søndergaard, som samtidig er formand for universitetslærerne i Dansk Magisterforening, 12 procent af alle fastansatte medarbejdere, som forsvinder i forbindelse med fyringsrunden.