Dansk Magisterforening

Minister på samråd: Penge til udflytning er medfinansiering

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

På et samråd fredag eftermiddag oplyste finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at de 400 mio. kr., der er afsat til udflytningen af 3900 statslige arbejdspladser skal ses som medfinansiering af de potentielle udgifter, resten skal findes på de ministerielle områder. Dog kan der afsættes nye penge på finansloven for 2017.

De 400 mio. kr., som regeringen har afsat til at finansiere den udflytning af 3900 statslige arbejdspladser, som blev besluttet i efteråret, er ikke ment som en en-til-en finansiering af samtlige udgifter i forbindelse med udflytningen.

Det understregede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag på et åbent samråd i Landdistriktsudvalget, som netop handlede om regeringens udflytningsplaner og den såkaldte reserve på 400 mio. kr., der er afsat.

De 400 mio. kr. har været stærkt omdiskuteret, da det fra flere sider er blevet påpeget, at det langt fra kan finansiere omkostningerne i forbindelse med udflytningen af de mange statslige arbejdspladser.

"Reserven kan være med til at medfinansiere udgifterne", understregede finansministeren og forklarede, at resten skulle findes inden for de enkelte ministeriers nuværende budgetter.

LÆS OGSÅ: Dyr udflytning kan koste stillinger

Ikke en spareøvelse
Claus Hjort Frederiksen forklarede samtidig, at hans ministerium for tiden er i gang med at skabe sig et overblik over de mange såkaldte implementeringsplaner, som de enkelte ministerier og styrelser har indsendt. Men der er endnu ikke skabt et samlet overblik over forventningerne til udgifterne i forbindelse med udflytningen.

Til gengæld afviste ministeren en hver snak om spareøvelserne, da Henning Hyllested (EL) påpegede, at han havde svært det som andet end en skjult effektivisering, når ministeren sagde, at der var tale om en medfinansiering, og at andre udgifter skulle afholdes inden for de nuværende budgetter.

"Det her er ikke en spareøvelse, vi har sat i gang. Det er ikke for at gennemføre besparelser. Men jeg vil da sætte pris på, at når man skal indrette en arbejdsplads fra bunden, at man gør det så effektivt som muligt", sagde finansministeren og henviste til, at der jo stadig kan afsættes penge på finansloven for 2017, hvis det skulle blive nødvendigt.

LÆS OGSÅ: Nye tal sår tvivl om udflytningsplaner

Udflytningerne vil koste effektivitet
Ministeren måtte dog medgive, at det uvægerligt vil føre til en "overgangsperiode med nedsat effektivitet", når man gennemfører en "historisk stor udflytning af statslige arbejdspladser".

Han henviste til, at der dels vil være nogle medarbejdere, som ikke kan få det til at hænge sammen at flytte med deres nuværende arbejdsplads, men også at det giver nogle problemer at flytte ting rent fysisk.

"Jeg ved, at det på den korte bane kan betyde tab af effektivitet og kompetencer, men jeg har stor tiltro til, at det på sigt vil løse sig", lød svaret på samrådet.