Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ledighed: Det går fortsat den forkerte vej

Del artikel:

Nu er næsten halvdelen af alle nyuddannede cand.mag.er ramt af ledighed.

Det er svært at finde gode nyheder i den seneste ledighedsstatistik fra Akademikerne – i hvert fald set med magisterbriller. Godt nok er magistrenes samlede ledighed – kun – steget med 0,1 pct., så der pt. i alt er 3.130 ledige, men når man kigger tallene efter, er der fortsat store problemer blandt de nyuddannede.

Og mens nyuddannede ingeniører, økonomer og jurister oplever vigende ledighed, går det den stik modsatte vej for magistre med en humanistisk uddannelse.

Næsten halvdelen af alle nyuddannede med en cand.mag.-titel – i alt 46,1 pct. – står opført som ledige i den nye statistik mod 41 pct. for et år siden. Det er en vækst fra 684 til 1.000 personer.

Til sammenligning var 440 ingeniører ledige i december 2014, men tallet er i dag faldet til 383 personer. De nyuddannede jurister og økononer holder lige akkurat skindet på næsen: Deres ledighed fald fra 250 til 243 personer.

Bladt magistrene er der dog også enkelte lyspunkter, eller måske snarere uforandrede tilstande. De naturvidenskabelige kandidaternes ledighed er standset ved 36,1 pct. mens blandt magistre med en samfundsvidenskabelig uddannelse ligefrem er faldet fra 52,4 til 48,1. Det dækker dog over, at den faktiske bruttoledighed er vokset med syv personer.

Retfærdigvis skal det siges, at andre uddannelsesgrupper også er udfordret af stor ledighed. Ledigheden blandt nyuddannede jordbrugskandidater er nu på 50 pct., mens den blandt medlemmer af Kommunikation og Sprog er vokset fra 40,7 til 44,3.