Blå blok vil omlægge SU: Studerende siger nej
De Konservative vil have regeringen til at kigge "fordomsfrit" på, hvordan SU-systemet kan ændres og får opbakning af Liberal Alliance. Men de studerende frygter, at de bebudede ændringer vil få en markant social slagside og fjerne den lige og fri adgang til uddannelse.
I et interview med Politiken siger de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at regeringen bør kigge "fordomsfrit" på at ændre SU-systemet og får opbakning af uddannelses- og forskningsordfører Henrik Dahl (LA).
"Det er, som om vi herhjemme tror, at bare vi stryger folk med hårene og sender en check, så går det nok alt sammen", siger K-formanden, der ifølge Politiken vil flytte midler fra SU til forskning og uddannelse.
Flere bud i spil
Tidligere har der været forskellige bud på ændringer af SU-systemet i spil. Én mulighed kunne være at sløjfe retten til det sjette års SU. Noget, som eksempelvis Tænketanken DEA tidligere har støttet.
En helt anden mulighed kunne være at omlægge SU-støtten på kandidatuddannelserne til reelle lån, der skal betales tilbage efter endt studietid. Liberal Alliance spiller dog ud en med et helt tredje bud, som går på at begrænse adgangen til SU på ungdomsuddannelserne.
"Der er ingen tvivl om, at det nuværende SU-system ikke er særligt smart", siger Henrik Dahl blandt andet og understreger, at problemet nok lettest kan løses i forbindelse med en større reform af uddannelsessystemet.
Regeringen vil på forhånd ikke afvise noget, oplyser Venstres uddannelses- og forskningsordfører Anni Matthiesen.
Studerende: Usympatiske forslag
Danske Studerendes Fællesråd (DSF) giver dog ikke meget for forslagene - uanset hvilken en af modellerne, politikerne måtte ende med at gå videre med, forklarer formand Yasmin Davali.
"Det er ekstremt usympatisk, at der sidder nogle mennesker med en rigtig god månedsløn og siger, at det er de studerendes privatøkonomi, der har den altoverskyggende betydning for, om vi kan tilbyde uddannelser af en ordentlig kvalitet", siger hun og uddyber:
"Når sådan et forslag kommer fra de Konservative, der stemte for finansloven, må vi også tage det som en erkendelse af, at der ikke er nok penge til at tilbyde ordentlig uddannelseskvalitet på de videregående uddannelser."
Frygter social slagside
Yasmin Davali påpeger, at politikerne diskuterer nye ændringer i SU-systemet uden at have set effekterne af de ændringer, der er lavet fra 2013 og frem til nu.
Og så glemmer politikerne, at dem, der bliver hårdest ramt på ændringer af SU-systemet, er dem, der i forvejen har det sværest, understreger hun.
"Vi ved fra SFI's undersøgelser, at udsigten til gældsættelse skræmmer mange mønsterbrydere væk fra at starte på en uddannelse. Så frygten er, at det kan give en social slagside. Men det er også et opgør med et udgangspunkt om, at vi har fri og lige adgang til uddannelse, og at det ikke er forældrenes baggrund, der definerer, om man har mulighed for det", siger DSF-formanden.