Spring menu over
Dansk Magisterforening

Privatansatte magistre opnår pæne lønstigninger

Del artikel:

Det seneste år er lønnen steget med 4,3 procent blandt de privatansatte magistre. Det viser den seneste lønstatistik fra Dansk Magisterforening.

Privatansatte magistre kan i år glæde sig over den bedste lønfremgang i de seneste tre år. Magistre ansat i det private får således 4,3 procent mere i løn i 2016 i forhold til sidste år. Det viser Dansk Magisterforenings (DM) lønstatistik for privatansatte. 1.907 medlemmer har svaret på et spørgeskema om deres løn- og arbejdsforhold.  

Formand for DM Privat og selvstændige Jens Groth Andreasen betegner udviklingen som positiv uden at være prangende.

“Tallet er et gennemsnit og samlet udtryk for såvel generel lønregulering som anciennitet og lønstigning i forbindelse med jobskifte inden for den private sektor. Så mange medlemmer kan med rette forvente en højere lønstigning”, siger Jens Groth Andreasen.

Privatansatte magistres lønstigning er særlig pæn, når man sammenligner den med inflationen.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen påpeger, at inflationen i oktober steg til 0,3 procent i forhold til samme måned sidste år.

“Priserne har set under ét stort set ikke flyttet sig det seneste år”, skriver hun.

Stigninger kunne have været højere
Ifølge lønstatistikken er blot 25 procent af DM’s medlemmer ansat på en akademisk overenskomst, mens 14 procent er ansat på en anden form for overenskomst. Hele 58 procent af de adspurgte er ansat på individuel kontrakt. Det kan have indflydelse på lønudviklingen.

DM’s formand, Camilla Gregersen, mener, at en overenskomst typisk forstærker forhandlingspositionen for de ansatte på en arbejdsplads.  

“En overenskomst handler ikke kun om kroner og øre. DM’s overenskomster i det private indeholder typisk bl.a. løn under barsel og ret til fri ved barns sygdom. Det er elementer, som det er sværere at forhandle sig til individuelt”, siger Camilla Gregersen.