Spring menu over
Dansk Magisterforening

Større SU-lån tynger studerende

Af Jakob Elkjær
Del artikel:

Studerende optager større SU-lån og får i stigende grad problemer med at betale dem tilbage, viser nye tal.

Studerende optager større SU-lån. I 2010 optog de studerende i gennemsnit 59.000 kroner (opjusteret med inflation), mens det tilsvarende tal i 2015 var steget til 64.400 kroner. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Statens Administration.

”Når der lånes mere, er forklaringen formentlig en kombination af, at der er større rift om studiejobbene, som vi kan se, at rigtig mange studerende har for at supplere deres SU, og at huslejen inden for de seneste år er steget i de største studiebyer, så en større del af SU’en går til at dække den”, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea, til avisen.

Samtidig er der flere, som har svært ved at betale deres SU-lån tilbage. I 2012 var der 6.108 personer, der misligholdte deres lån mens tallet i 2015 var steget til 8.052, viser tal fra Statens Administration.

I fremtiden kan de studerendes gæld blive større. Det forventes, at et forslag om at omlægge SU på kandidatdelen til studielån bliver en del af efterårets skatteforhandlinger på Christiansborg. Liberal Alliance og De Konservative, der begge har topskattelettelser som mærkesag, er åbne for at finansiere lavere skat med beskæringer af SU. Venstre har blot sagt, at de hilser debatten om den generøse danske SU velkommen, mens Dansk Folkeparti ikke mener, at eventuelle besparelser skal gå til lettelser på topskatten. S og R har meldt ud, at de er imod beskæringer af SU’en.

Magisterbladet har tidligere dokumenteret:
  • At studerende pga. stigende priser på boliger i stigende grad bliver boende hos deres forældre. I 2013 boende en femtedel af de studerende efter gymnasiet hjemme, mens tallet blot to år senere i 2015 var steget til hver fjerde.
  • At unge under 40 i snit havde en gennemsnitlig formue på 33.000 kroner i 1997, mens det var blevet vendt til en nettogæld på knap 40.000 kroner i 2013. I samme periode voksede den gennemsnitlige nettoformue for personer over 60 år fra 665.000 til 872.000 kroner. Det er en fremgang på over 200.000 kroner.
I det kommende august-nummer ser Magisterbladet nærmere på betydningen af studiejob. Samtidig sætter bladet fokus på magtbalancen mellem yngre og ældre i takt med, at der er i de kommende år kommer stadig flere ældre i forhold til unge.