Dansk Magisterforening

AE-rådet: Regeringens røde tråd er at spare på uddannelse

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er bekymret over regeringens prioriteringer i sin tid ved magten, som har vist sig ofte at involvere besparelser på uddannelse.

Det er ærgerligt, at regeringen med sit udspil til en finanslov for 2017 samt sin 2025-plan fortsætter sparekursen på uddannelse, mener Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet).

Direktøren henviser til, at regeringen både vil spare 4,1 mia. kr. på det nuværende SU-system, ligesom der i de kommende år skal ske en række yderligere besparelser i uddannelsessektoren, som for et år siden blev pålagt også at bidrage til de årlige besparelser på de statslige budgetter.

"Det er nærmest blevet den røde tråd for regeringen at spare på uddannelse. Sidste år var der besparelser på uddannelse, og igen i år vil regeringen på finansloven spare på uddannelse. Ikke nok med det, så er det også regeringens planer at spare på SU’en. Det er ærgerligt, at regeringen bare fortsætter sparekursen på uddannelse", udtaler Lars Andersen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: SU'en skal finansiere regeringens 2025-plan

AE-Rådet: 0,5 procents offentlig vækst er de-facto en besparelse

Selv om regeringen, ifølge Lars Andersen, fremlægger væksten i det offentlige forbrug som en landvinding, så dækker det over en helt anden øvelse for den offentlige sektor, forklarer AE-direktøren.

"Regeringens vækst i det offentlige forbrug på 0,5 pct. er de facto en besparelse. For blot at opretholde uændret serviceniveau i den offentlige sektor mangler regeringen omkring 5 mia. kr. Det er ærgerligt, at regeringen sparer på vores fælles service, uddannelser og øger pensionsalderen for at finde penge til skattelettelser", forklarer han.

Desuden angriber AE-rådets direktør, at regeringen endnu en gang vil ændre på danskernes pensionsalder.

"Jeg må give finansminister Claus Hjort Frederiksen ret. Det er et rædselskatalog. Senere tilbagetrækning og dårligere uddannelse. Vi har allerede udsigt til OECD’s højeste pensionsalder i Danmark. En højere tilbagetrækningsalder vil især ramme de faglærte og ufaglærte arbejdere. Det er skævt", understreger han i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil give fradrag for investeringer i forskning og penge til kompetenceudvikling