Dansk Magisterforening

2025-plan: SU'en skal finansiere regeringens plan

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde tirsdag formiddag sin og regeringens 2025-plan, som bl.a. skal finansieres ved at skære i SU'en. OPDATERES.

Besparelser på SU'en og senere pensionsalder er blandt de ting, som skal finansiere regeringens 2025-plan, som tirsdag blev fremlagt.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag formiddag fremlagde sin og regeringens plan for de statslige finanser frem mod 2025, som blandt andet indebærer skattelettelser i top og bund, der ifølge statsministeren skal give en LO-familie med to børn og en ejerbolig 15.000 kr. ekstra om året.

I praksis betyder det, ifølge regeringens egne besparelser, at de studerende går fra 5.100 kr. om måneden i SU-stipendier efter skat til 4.300 kr. efter skat frem over. Til gengæld kan de studerende så frem over låne 4.300 kr. om måneden i SU-lån mod 3.000 kr. i dag.

"Vi giver danske studerende så gode vilkår, at økonomi ikke begrænser dem. Tværtimod har alle mulighed for at tage en uddannelse", sagde han og uddybede:

"SU og gratis uddannelser er attraktivt, det er også attraktivt for stadigt flere udenlandske studerende, som  kommer til Danmark, får vores SU og rejser hjem bagefter. Det skal vi have under kontrol, og derfor skal vi gøre vores SU-system mere robust."

Halvdelen af de studerendes penge skal komme fra lån

Statsministeren forklarede, at regeringen blandt andet er nået frem til at skære i SU'en ved at kigge mod Norge, Sverige og Finland, som generelt har en større andel af lån end stipendier end Danmark.

Dog har kritikere af forslag om at skære i SU'en tidligere henvist til, at man i Norge blandt andet har en markant lavere færdiggørelsesprocent end i Danmark, ligesom både danskerne og de studerende har kritiseret forslaget for at ramme socialt skævt.

En udlægning, som Lars Løkke Rasmussen ikke deler, pointerede han tirsdag.

"Stipendiet bliver lidt mindre, lånet bliver lidt større, og gør man brug af det hele, så vil halvdelen af det beløb, man har, udgøres af stipendie og den anden halvdel af lån. Det er fair over for de unge, og det er ansvarlig samfundspolitik", forklarede statsminister Lars Løkke Rasmussen på tirsdagens pressemøde.

DM: SU-forringelser er generationstyveri
Dansk Magisterforening (DM) deler dog langt fra statsministerens positive syn på den reform af SU-systemet, som regeringen tirsdag lagde op til.

Besparelserne på SU'en vil nemlig få en markant social slagside og skade Danmark som videnssamfund, mener Camilla Gregersen, der er formand for DM.

”Det er et generationstyveri af dimensioner. Jeg frygter, at færre vil gennemføre en uddannelse, og det vil uden tvivl skade videnssamfundet, stik imod politikernes ambitioner for Danmark som et konkurrencedygtig spiller på fremtidens arbejdsmarked”, siger hun og uddyber:

”Nedskæringer vil ramme de unge hårdest, der kommer fra lavest uddannede og mindst velhavende hjem. Vi ved, at netop denne gruppe unge er mindre tilbøjelige til at låne penge til uddannelse. Regeringens SU-forringelser skaber derfor en skævhed i uddannelsessystemet, som jeg tror, de færreste danskere vil bryde sig om”.

Akademikerne: Regeringen tager fra de unge studerende og giver til veletablerede voksne
Nogenlunde samme udlægning af de godt 4,1 mia., som regeringen ifølge sin 2025-plan vil finde ved at skære i SU'en, har Akademikerne, som er centralorganisation for de akademiske fagforeninger.

Formand Lars Qvistgaard forklarer, at regeringen endnu en gang svinger sparekniven over uddannelsessektoren og kalder regeringens politik selvmodsigende.

"Med regeringens 2025-plan må jeg konstatere, at selv regeringen tilsyneladende mener, at deres egen sparepolitik for uddannelserne er uholdbar, når man med sin 2025-plan nu vil gøre indhug i de studerendes SU for at finde penge til uddannelserne", forklarer han i en pressemeddelelse og uddyber:

"Det er spin i mesterklasse, når regeringen forsøger at italesætte sine SU-besparelser som et middel til at få et robust SU-system. Det, der står tilbage, er, at regeringen tager fra de unge studerende og giver til de veletablerede voksne i form af skattelettelser. Samfundsinvesteringer i uddannelser og SU er helt afgørende for, at vi også fremover kan realisere visionen om et videnssamfund. Regeringens 2025-plan for SU-systemet trækker desværre i den modsatte retning."