Dansk Magisterforening

Universiteter: Besparelser vil føre til fyringer

Del artikel:

Landets universiteter skal de næste tre år spare 2 procent om året. Det må forventes at føre til afskedigelser af personale, lyder meldingen fra flere universiteter.

De kornfede institutioner kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for, ligesom andre områder er tvunget til det. Sådan lyder meldingen fra uddannelsesminister Esben Lund Larsen (V), der svinger sparekniven over hovederne på universiteterne, professionshøjskolerne og gymnasierne.

8,7 milliarder kroner skal der spares på disse uddannelsesområder. Alene 3,3 milliarder på universiteterne. Og det vil ikke alene ramme kvaliteten af undervisningen. Det vil formentlig føre til fyringer blandt personalet. Sådan lyder tilbagemeldingen allerede nu fra flere universiteter få dage efter ministerens kontante sparekrav.

"Et slag på tasken er, at vi så skal spare et trecifret millionbeløb, men det skal vi regne på. Det afhænger af, hvordan de to procents besparelse skal udmøntes", siger prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis.

Ifølge ministeren er det op til rektorerne er finde ud af, hvordan sparekniven skal ramme. Lykke Friis fastslår dog, at meldingen først bliver konkret, når den kommende finanslov foreligger. Men skal landets største universitet spare et trecifret millionbeløb, bliver det svært at undgå afskedigelser.

"Det kommer man nok ikke uden om, men der er vi ikke endnu. Nu må vi først regne på, hvordan vi kan gennemføre denne tilpasning. Vi havde en ambition om at løfte kvaliteten, men det bliver svært for færre penge", siger Lykke Friis.

Spare 16 mio. kroner
På Roskilde Universitet (RUC) vil en yderligere besparelse på to procent ramme hårdt, fastslår rektor Hanne Leth Andersen. Det vil nemlig betyde en besparelse på cirka 16 millioner kroner, og det forventes at føre til yderligere personalereduktioner. Universitetet har nemlig lige sagt farvel til 24 ansatte for at undgå røde tal i 2015-budgettet.

"RUC arbejder intenst på at skabe en stærk, sammenhængende organisation, der kan løfte ansvaret for såvel forskning som uddannelser til gavn for samfundet. Det arbejde vanskeliggøres substantielt, hvis vi skal afskedige medarbejdere igen", siger Hanne Leth Andersen.

Over sommeren havde man på Københavns Universitet glædet sig over meldingerne om, at kvaliteten og dannelsen skulle styrkes, påpeger Lykke Friis. Derfor undrer hun sig over, at meldingen nu lyder, at kvalitetsløftet skal ske for færre penge. 

"Det er beklageligt, at man vil gennemføre denne besparelse. Det er den forkerte vej at gå for Danmarks uddannelsessektor", siger Lykke Friis.

Hun håber, at når uddannelsesministeren erklærer sig klar til at hjælpe med at fjerne bureaukratisering, så er han forhåbentlig også klar til at kigge på at fjerne bøvl med fx fremdriftsreformen og til at skære på universitetets høje boligudgifter på grund af bygningsbureaukrati.