Dansk Magisterforening

SF og R skoser finansloven

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

I sin nuværende form skal regeringen ikke regne med den store opbakning til sin finanslov fra SF og Radikale Venstre, som slet ikke kan forstå, at regeringen vil skære i uddannelses -og forskningsmidlerne.

Det er ikke superlativerne, der står i kø, når uddannelses- og forskningsordførerne fra Radikale Venstre og SF skal sætte ord på de besparelser, som regeringen lægger op til i det forslag til en ny finanslov, der tirsdag blev præsenteret.

"Jeg ved ikke, hvad regeringen forestiller sig, at vi skal leve af i fremtiden. Hvis ikke DK har en veluddannet befolkning og et højt niveau for offentlig forskning, så glider vi ned ad listen for folk, der har lyst til at investere i DK", siger Ida Auken, Radikale Venstres uddannelses- og forskningsordfører, og uddyber:

"Det er enormt kortsigtet af regeringen at skære på de her områder. Det er områder, som vi friholdte fra besparelser gennem finanskrisen, fordi vi ved, at pengene komme mange gange tilbage."

SF: Vi saver den stol over, vi sidder på
Heller ikke Jacob Mark, SF's uddannelses- og forskningsordfører, kan svinge sig op til at sige mange pæne ting om det finanslovsforslag, der nu foreligger.

"Jeg ved ikke, om man forestiller sig, at vi skal konkurrere med kineserne eller østeuropæerne på billig arbejdskraft? Jeg mener, vi skal konkurrere på viden, og når man svækker det, er det som at save benene over på den stol, vi sidder på", siger han.

Han henviser til, at det vil være et stort slag for det danske erhvervsliv, da de danske virksomheder lever af de mange gode idéer, som vi fostrer i Danmark.

"Der er en grund til, at det ikke kun er de røde partier, der råber vagt i gevær her. Det gør erhvervslivet jo også. Det er et rigtig, rigtig skidt signal at sende, for vi ved jo, at de penge, vi investerer i uddannelse og forskning, kommer mange gange igen i form af innovative virksomheder, der betaler skat og skaber arbejdspladser", siger Jacob Mark.

R: Fjern håndværkerfradraget

Ida Auken mener helt grundlæggende, at snittet i det finanslovsforslag, der tirsdag blev fremlagt, er helt skævt.

Hun kalder det "helt utroligt kortsigtet", at regeringen prioriterer håndværkerfradraget samt en sænkning af reklame- og NOX-afgifter over uddannelse og forskning.

"Vi har som land i den grad brug for at investere i uddannelse og forskning, så det er en helt skæv prioritering", siger hun.

Næppe udsigt til støtte
Hverken Radikale Venstre eller SF har meget lyst til at støtte finansloven i sin nuværende form. Men Ida Auken forklarer dog, at partiet ikke helt melder sig ud af kampen.

"Der er meget langt, hvis vi skal være med. Men hvis vi har mulighed for at lave markante forbedringer, er vi altid klar til at få tingene til at gå den rigtige vej, men det skal være meget markante forbedringer", siger hun.

Jacob Mark frygter omvendt, at besparelserne ender med at blive brugt på almisser til regeringens støttepartiet for at få finansloven til at glide igennem uden problemer.

"Man kan frygte, at det skal gå til gaver til DF eller skattelettelser til LA", siger han.

Her kan du læse mere om den konkrete udmøntning af besparelserne i det finanslovsforslag, som regeringen tirsdag fremlagde.