Dansk Magisterforening

Kronprinses­sen uddeler forsknings­pris til magister

Del artikel:

Kronprinsesse Mary uddelte Calsbergfondets store forskningspriser til to anerkendte forskere, som har bidraget med fremragende forskning. Den ene pris gik til professor og magister Andreas Roepstorff.

Fremragende forskning. Det har professor på Aarhus Universitet Andreas Reopstoerff og professor på Standford University Jens Kehlet Nørskov begge bedrevet. Og det belønnes de for som modtagere af Calsbergfondets Forskningpris.

Onsdag den 2. september stod Kronprinsessen for både motiveringen og overrækkelsen af Carlsbergfondets Forskningspriser 2015 på Ny Carlsberg Glyptotek i København, hvor også fondets bestyrelsesformand professor Flemming Besebacher var til stede og holdt tale.

Professor, MSO og magister Andreas Roepstorff er leder af forskningscentret Interacting Minds på Aarhus Universitet. Han har fået prisen for sin tværvidenskabelige forskning i menneskers kultur og biologi.

"Det er en meget stor ære at modtage Carlsbergfondets Forskningspris, og det fylder en med glæde og ydmyghed. Det er også en vigtig anerkendelse af det unikke interdisciplinære forskningsmiljø, der er opstået på Aarhus Universitet. Prisen skaber et frirum til at fremdyrke nye, spæde forskningsfelter, og det er et fantastisk privilegium", siger Andreas Roepstorff.

En million kroner

Forskningsprisen har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. Den uddeles til to forskere efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Hver pris er på én million kroner, heraf er 250.000 kr. en personlig hædersbevisning og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt.

Andreas Roepstorff forsker i krydsfeltet mellem antropologi, neurovidenskab og kognitionsforskning og har inden for de seneste år publiceret mere end 100 artikler. Han har skabt forskningsmæssig fornyelse gennem egne bidrag og ved at bringe forskere fra forskellige fagdiscipliner sammen på Interacting Minds Centre (IMC).

Professor, dr.scient. Jens Kehlet Nørskov, Stanford University, USA har fået prisen for sit betydningsfulde bidrag til de teoretiske beskrivelser af overfladefysik og -kemi, katalysatorer, materialer, nanostrukturer og biomolekyler.

Forskningsprisen blev indstiftet i 2011 i anledning af 200-årsdagen for Fondets grundlægger J.C. Jacobsen. Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.