Spring menu over
Dansk Magisterforening

Frederiksberg har succes med at omgå dagpenge­systemet

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Jobcenter Frederiksberg har succes med nyt forsøg. 24 ledige akademikere blev købt fri i et halvt år fra dagpengesystemets stramme regler. I dag forsørger fire ud af fem sig selv.

Et filmselskab, et finansielt rådgivningsfirma, et privat mentorkorps for universiteterne, et konsulentfirma i forandringsledelse, et digitalt reklame- og rådgivningsbureau.

Listen er lang over nye virksomheder, der er skabt af ledige akademikere i projekt “På gloende pæle”. Med projektet har Jobcenter Frederiksbergs AkademikerCenter befriet ledige fra snærende dagpengeregler ved at ansætte dem i løntilskud.

“De var energiske, kreative og enormt gode til at bruge hinandens faglige viden. Der var lys i lokalerne til langt ud på aftenen”, fortæller Nils Fuglesang, virksomhedskonsulent i Jobcenter Frederiksbergs AkademikerCenter.

Centret ansatte i 2014 en gruppe ledige akademikere med løntilskud, lejede lokaler til dem i en nedlagt bank og hældte viden på dem hver tirsdag om regnskaber, marketing, strategi og kommunikation.

I alt nåede 24 ledige akademikere at deltage i projektet. I dag forsørger fire ud af fem sig selv.

“Vi måtte arbejde med løbende udskiftning, fordi deltagerne forlod projektet, så snart de kunne tjene deres egne penge. I gennemsnit var de her fire måneder. Den største hjælp, vi gav dem, var at befri dem fra dagpengereglerne ved at ansætte dem. De fik arbejdsro og en smule redskaber, og så spurtede de af sted”, siger Nils Fuglesang.

Frihed fra forbud
Ansættelsen gav de ledige akademikere frihed fra en stribe forbud i dagpengesystemet.

Pludselig havde de lov til at kontakte kunder inden for normal arbejdstid. De kunne reklamere for deres virksomhed med en hjemmeside. De kunne søge fondsmidler uden at frygte for konsekvenserne. De behøvede ikke at skjule, at de gerne ville leve af deres virksomhed.

“Betingelserne for at modtage dagpenge er i dag skruet sådan sammen, at de forhindrer de fleste af de aktiviteter, der normalt er forbundet med at etablere en ny virksomhed”, siger Nils Fuglesang.

De ledige akademikeres pusterum fra reglerne har ført til både virksomheder og almindelige job for projektets deltagere. Det sidste skete for en litteraturhistoriker, der under sin research af egen virksomhed fik kontakt med et etableret firma i branchen, hvor hun blev ansat til at lede en ny afdeling.

“Alle akademikere behøver ikke at blive iværksættere. Men alle akademikere, der har lyst til at starte egen virksomhed, burde få chancen. Hvis det ikke lykkes, må de finde andre veje. Hovedsagen er, at man får plads til at afprøve sine muligheder, og det er meget svært med de nuværende dagpengeregler”.

Bro til selvforsørgelse
Gabet mellem livet som ledig og livet som selvstændig er alt for stort i dag, mener også afdelingsleder Lise Hansen i AkademikerCentret på Jobcenter Frederiksberg.

“Vi mangler små broer, der kan mindske risikoen ved at starte for sig selv”, fremhæver hun.

I dag falder klokken i slag efter tolv uger som selvstændig. Enten skal man lukke sin unge virksomhed, eller også skal man indstille sig på, at fremtidige dagpenge bliver beregnet på baggrund af indtægten i de tolv uger. Den er typisk så lav, at nye iværksættere reelt risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag.

Øverst på Lise Hansens ønskeseddel til nye dagpengeregler står muligheden for at bytte tre måneders dagpenge ud med tre måneders iværksætterstøtte uden snærende krav og uden risiko for den ledige.

“Det ville betyde alverden for den ledige”, fastslår Lise Hansen og kyler en udfordring fra Frederiksberg til Christiansborg.

“Vi stiller os gerne til rådighed for et forsøgsprojekt, som staten kan følge, lige så tæt som man ønsker. Jeg tør godt garantere, at det vil føre til nye virksomheder og flere i selvforsørgelse”.

Tiden løbet fra dagpengereglerne
Også på et andet punkt er tiden løbet fra systemets håndtering af ledige, mener Lise Hansen.

For at få dagpenge skal man søge job, men akademikeres arbejdsmarked består i dag i høj grad af patchworkjob vævet sammen af projekter, løse ansættelser og opgaver som selvstændig.

“Vores måde at definere jobsøgning på er alt for snæver. I dag tæller det kun, hvis man skriver ansøgninger og får svar på dem. For rigtig mange mennesker er jobsøgning at søge puljer og fonde. Der findes ledige, der har fået tilsagn om fondsmidler på flere hundrede tusinde kroner, men må lade pengene stå, fordi de ikke tør gå ud og søge partnere og medfinansiering, fordi de ikke kan gennemskue, om de så falder helt ud af dagpengesystemet. Det er et system i sort og hvidt. Og det akademiske arbejdsmarked er fuld af gråzoner”.