Spring menu over
Dansk Magisterforening

Dagpengestop: Ingen job efter 3 måneder

Del artikel:

Kun hver tredje ledig har fundet job tre måneder efter at dagpengene ophører. Politikerne kerer sig for lidt om de ledige og om at skabe job, lyder kritikken fra Magistrenes A-kasse.

Dagpengestop skal tvinge ledige i arbejde. Men når dagpengene ophører, står langt hovedparten af de ledige stadig uden arbejde. Blandt de ledige hvis dagpenge ophørte i januar måned 2015 har kun hver tredje fundet arbejde tre måneder efter dagpengestoppet.

Det viser de seneste dagpengetal til og med april måned fra jobindsats.dk.

I januar måned 2015 var der således 1.535 ledige, som mistede retten til dagpenge. Men tre måneder efter deres dagpengestop, havde bare 510 personer fundet arbejde. Hele 617 personer, eller hvad der svarer til 40 procent, var derimod havnet på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.

Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er en mulighed for personer, der opbruger deres ret til dagpenge frem til og med 3. juli 2016. Den udgør 60 procent af højeste dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Knap 100 ud af de 1.535 ledige stod tre måneder efter dagpengestoppet i januar måned uden hverken ydelse eller indkomst, mens 91 personer var røget på sygedagpenge.

Kerer sig for lidt

Hos Magistrenes A-kasse (MA) har 1.093 personer foreløbigt mistet retten til dagpenge fra 2013 til og med april måned 2015. Det er en voldsom udvikling, påpeger rådgivningschef i MA Marianne Rossander.

”Det er en udvikling, vi med regelændringerne forudså, og som jo kun understreger, at man fra politisk side i bund og grund kerer sig alt for lidt om de mest udsatte medborgere”, siger Marianne Rossander.

Hun påpeger, at antallet, der falder ud af systemet, er faldende, men det er en yderst ringe trøst, for de allerede berørte. Udbuddet af arbejdskraft er ifølge hende utvivlsomt større end efterspørgslen. Og det bliver ikke nemmere at få job, når man har været ledig i lang tid.

”MA’s råd er derfor, at man som ledig sørger for at holde sig bedst muligt i gang – på den måde og ad de veje, som giver bedst mening for den enkelte. Det er arbejdsløsheden, der er et problem. Ikke den arbejdsløse”, siger Marianne Rossander.

Udviklingen fortsætter
Udviklingen ser ikke ud til at blive bedre for de seneste ledige, som har mistet retten til dagpenge. Blandt de 1.316 ledige, som mistede retten til dagpenge i april måned fandt bare 164 job umiddelbart efter. Det svarer til 12,5 procent. Derimod overgik 806 personer eller 61 procent til arbejdsmarkedsydelsen, mens hver tiende person stod uden hverken ydelse eller indkomst.

I 2015 har i alt har 5.962 personer til og med april måned, som er seneste opgørelse, mistet retten til dagpenge. Over 50.000 ledige har siden dagpengereformen fra 2010 trådte i kraft mistet retten til dagpenge.

Dagpengekommissionen forventes at komme med sit forslag til nyt dagpengesystem i oktober.