Dansk Magisterforening

Afgående DM-formand: Red dimitten­derne

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

”Vi er desværre allerede ved at skabe en ny tabt generation,” siger DM’s afgående formand Ingrid Stage. Hun anklager både den tidligere og den nuværende regering for at svigte dimittenderne.

Danske politikere er ved at begå en historisk fejltagelse ved ikke at sætte mere markant ind over for dimittendledigheden. Det siger DM’s afgående formand, Ingrid Stage, i et interview med Altinget (kræver abonnement).

Hos magistrene er ledigheden blandt nyuddannede krøbet over 35 pct. Hos akademikerne generelt er ledigheden blandt nyuddannede steget med næsten 10 pct. på et enkelt år og ligger i dag på 30 pct.

”Vi er desværre allerede i gang med at skabe en ny tabt generation,” siger Ingrid Stage med henvisning til 1980’erne, hvor ledigheden blandt akademikere også var skyhøj. Hun anklager både tidligere og nuværende politikere for ikke at tage hårdt nok fat om akademikeres aktuelle ledighed.

”Jeg mener, at den seneste regering svigtede på det her område. De var meget lang tid om at fortsætte akademikerkampagnen, som vi ved, virker,” fremhæver Ingrid Stage.

Ledighed løses på jobmarkedet
Heller ikke den nuværende V-regerings initiativer imponerer den afgående DM-formand. Ledigheden løses ikke ved dimensionering og detailstyring af uddannelserne.

”Det er et problem, som løses på jobmarkedet og ved at have forskellige funktioner til at sluse folk ind,” siger Ingrid Stage til Altinget.

Nye akademikeres høje ledighed er ikke kun et problem for de ledige selv og for deres fagforeninger. Ledigheden kaster også lange skygger ind over hele Danmarks økonomi. I løbet af de næste 10 år vil højtuddannedes dimittendledighed vil koste samfundet omkring 11 milliarder.

Det viser en analyse, som AE har udført for Mandag Morgen. Analysen blev offentliggjort i januar i år. Den slår fast, at en nyuddannet, der går ledig i mindst seks måneder efter endt uddannelse, selv efter 10 år har en beskæftigelsesfrekvens, der er 3-5 procentpoints lavere end ellers og en indkomst, der er 13-17 pct. lavere.